Fasta

5 tips att lyckas med din fasta

Fasta är otroligt populärt bland mina inlägg och idag tänkte jag ge er 5 tips med att lyckas med din fasta.

Under en längre period har jag inte fastat eftersom det stressar min kropp just nu. Jag är i förklimakteriet och det händer så mycket med mina hormoner och allt, så jag har valt att inte fasta. Men förra veckan kände jag att det är dags. Min kropp kändes redo att köra sin första 24 timmars fasta igen efter mer än 1 år av frånvaro. Det gick förvånansvärt bra och jag klarade min fasta. Så himla skönt att få vila kropp och tarmar från att bearbeta maten för ett dygn.

  1. Ha ett tydligt VARFÖR
  2. Mentalt förberedd
  3. Håll dig sysselsatt
  4. Drick vatten och komplettera med salter
  5. Lyssna på kroppen

Något som är viktigt när du fastar, är att veta varför du vill fasta. Vad vill du uppnå med fastan. Att ha ett tydligt varför, gör att det blir enklare när det blir tufft och hjärnspökena kommer. Det bästa är att skriva ner det på ett pappar och spara det. Har du det nedskrivet på ett papper så blir din mål med fastan mycket tydligare och du kan enkelt läsa vad du skrivit om varför du vill fasta när det blir tufft.

Att vara mentalt förbered, du behöver förbereda dig inför en fasta. Du kanske behöver berätta för familjen att en viss dag kommer du inte att laga maten eller sitta tillsammans med de andra när de äter pga att du ska fasta. Du behöver kanske förbereda dig genom att dra ner på kolhydraterna någon vecka innan ifall du äter en kolhydratrik kost. Det handlar om att du ska vara förbered och ge din kropp de bästa förutsättningarna att lyckas. Har du aldrig fastat tidigare kanske du ska börja med att ändra ditt ät-fönster genom att flytta frukosten några timmar eller att hoppa över frukosten helt och hållet.

Om det är första gången du fastar kan du underlätta fastan genom att hålla dig sysselsatt. Gå en promenad när det blir jobbigt och tufft för att du ska få annat att tänka på. Tränar du på gymmet, ta ett lugnare pass genom att sänka vikterna och gör flera repetioner. Läs en spännande bok.

Under din fasta behöver du tänka på att dricka vatten. Rent stilla vatten. Fryser du är det ett tips att dricka en mugg varmt vatten. Under en 24 timmars fasta dricker jag ca 1,5 liter vatten och inget mer. Men ska jag göra en längre fasta tänker jag även på att tillsätta magnesium på kvällarna och under dagen även ta lite salt.

Och det viktigaste att lyssna på kroppen. Känns det inte rätt och din kropp signalerar att den inte vill fasta bryter du den. Du behöver vänja din kropp med fasta och döm dig inte ifall du inte lyckas första gången. Nästa gång kommer det att gå bättre.

Jag väljer alltid att fasta från en söndag middag till måndag middag. För mig känns det enklast så, du äter din middag vid 18.00. Går och lägger dig och får hela natten gratis. Dricker en kopp svart kaffe på morgonen och åker iväg till mitt arbete. Under min arbetsdag tänker jag iallafall inte så mycket på mat utan man jobbar på eller? Sedan när man väl får äta på kvällen smakar maten ljuvligt gott, smaklökarna dansar runt i munnen. Underbart! och gör du en längre fasta kommer du att upptäcka att du hmm:ar som barnen när du äter för att det är så gott 🙂

Jag har skrivit väldigt många olika inlägg om just fasta och jag har sammanställt några här nedanför:

Varför fastar jag?

Jag vill att min kropp ska vila från att processa all mat jag äter. Idag har vi alldeles för mycket mat att tillgå. Mina hormoner nollställs och min kropp städar bort gamla trötta celler. Andra fördelar är att kroppen renar sig från toxiner, stimulerar ämnesomsättning och cellproduktionen. Det sägs även bromsa åldrandet, men det vet jag inte, jag är fortfarande gråhårig….

Blodsockret stabiliserar, celler repareras och energinivån höjs. Immunförsvaret stärks och insulinkänsligheten förbättras och kroppen rensas från slaggämnen och gifter. Sägs även kunna förbättra allergier, astma, eksem, hudproblem, högt blodtryck, inflammation och reumatism, metabola syndromet, tarm- och magsjukdomar och övervikt.

Pernilla Lantz signatur

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.