Målsättning

Nyårslöfte eller målsättning

Brukar du lyckas med dina nyårslöften eller din målsättning? Kastar du in handduken innan du ens har lyckats nå ditt mål eller nyårslöfte. Du kanske sätter ett för högt mål för dig själv och lägger ingen plan på hur du ska nå ditt mål eller det kanske inte är realistiskt att nå målet på den korta tidsramen.

Oavsett om du sätter ett nyårslöfte eller sätter upp ett mål för dig själv så så behöver du planera in din målsättning på samma vis. Jag har skrivit om målsättning tidigare men det skadar inte att skriva om det igen eller hur? Jag brukar varje år sätt upp en plan för mig och mitt företagande, lägger en plan vad jag behöver göra för att nå mitt mål och under resans gång stämmer jag månadsvis, hur jag ligger till.

Vi får börja med vad ett mål är för något och ett mål för mig är något jag vill uppnå. Något konkret, som att till exempelvis genomföra ett visst lopp eller att uppnå ett visst resultat med min träning. Ett mål säger man ska uppfylla 3 kriterier:

  • Nerskrivet
  • Mätbart
  • Tidsbundet

Nerskrivet, för att du ska ta det på allvar och att du inte ändrar målet under resans gång. Ditt varför, varför ska du göra det här, vad vill du uppnå konkret. Mätbart, för att du vet vad du strävar efter och vad du vill uppnå. Tidsbundet, så att du har en deadline att jobba mot och att du kan lägga upp din plan därefter. Tänk på att tiden ska vara realistisk, kan du uppnå ditt mål inom den tidsperioden?

Läs gärna mitt inlägg om vad ett mål är.

Det första jag gör är att skriva ner det och vad jag vill uppnå och när det ska vara klart. När jag gjort detta så lägger jag min plan, ett tidsschema om hur jag når dit, hur jag ska göra för att nå mitt mål. Jag lägger även in små delmål för att sporra mig att fortsätta. Mina tips är att göra enl följande:

  • Skriv ner allt på ett papper
  • Struktur i ditt tidsschema, kalender
  • Håll koll på dina delmål
  • Viktigt är att planera in belöning
  • Hur ligger du till per vecka

Jag skriver alltid ner mina mål på ett papper eller lägger in det i ett dokument. Därefter lägger jag min plan om hur jag ska nå mitt mål. Vad behöver jag göra varje dag eller varje vecka för att uppnå mitt mål. Jag behöver planera in det i min kalender helt enkelt.

Läs gärna mitt inlägg om att nå sitt mål.

Det är även viktigt att planera in delmål, dvs vad ska du uppnå inom en kortare tidsperiod och därefter ge dig själv belöning när du uppnått delmålen. För mig brukar det vara att exempelvis lyfta en viss vikt x antal gånger och då får jag en belöning, dvs nya träningskläder eller köpa den bok jag önskar.

Var vecka stämmer jag av hur många gånger exempelvis jag har tränat, har jag gjort de pass jag hade planerat in? Om inte, så har jag kanske satt ett för högt mål per vecka. Behöver jag revidera om mitt tidsschema kanske?

Under resans gång kommer det att komma många hjärnspöken eller du tappar bort dig. Då är det viktigt att ta fram ditt dokument eller papper där du skrev ner ditt mål och läsa. Varför vill du uppnå ditt mål, så att det blir tydligt för dig igen. Det ska inte stickas under stolen, det är svårt och det kommer att vara jobbigt att få till en förändring eller ändra en rutin men du fixar det! Det behöver bara vara tydligt för dig och realistiskt, dvs du ska kunna uppnå ditt mål inom din tidsperiod, så sätt inte målet för högt.

Läs gärna mitt inlägg om mina hjärnspöken som uppstod under min resa mot ett maraton.

Jag sätter upp mål hela tiden för mig själv oavsett om det gäller mig själv, mitt företagande eller mitt arbetsliv. Läs gärna min berättelse då jag bestämde mig för att ändra mitt mående, förändra min inställning till min kropp.

Min plan för mitt företagande för 2023 har jag också uppfyllt tycker jag. Min plan var att tydligare visa att jag älskar MTB och att cykla, dra ner på recepten för att komma ifrån att jag är en matbloggare. Jag tycker att jag har lyckats bra med det under 2023. Jag har växt både via Instagram och på min hemsida vilket är jättekul.

Nu i dagarna ska jag lägga en plan för 2024 och vad jag vill uppnå både för mig själv men även gällande mitt företagande. Det ska vara realistiskt, dvs nåbart för mig och inte ett för högt mål som är omöjligt att genomföra. Utifrån mitt mål, lägger jag en plan på hur jag ska nå mitt mål, vad behöver jag göra.

Tack snälla för att du har läs hela vägen ner. Det uppskattas och jag hoppas att du nu har fått information om hur du kan sätta upp en mål för dig själv och lyckas. Tveka inte att höra av dig ifall du har frågor. Här har du en mall så att du själv kan skapa dina mål. Lycka till med dina nyårslöften eller ny målsättning för dig själv!

Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.