Vad är ett mål

Vad är ett mål?

Idag tänkte jag fortsätta skriva om vad ett mål kan vara. Jag tänkte dela med mig lite hur jag tänker och gör när jag planerar in ett mål. Jag kommer att göra detta i en serie av olika inlägg kring just målsättning. Hur gör du kring målsättning, tänker du som jag?

Först ska jag försöka bena ut vad ett mål är, eller vad ett mål kan vara och lite hur jag tänker kring det. Ett mål kan se ut på många sätt, men för mig är ett mål något konkret, något jag vill uppnå. Som när jag bestämde mig för att springa ett maraton. Då var mitt mål att genomföra mitt lopp och att komma i mål. Det var inte tiden som var intressant utan att jag skulle genomföra loppet.

Ett mål kan man säga ska uppfylla tre kriterier enl min mening,

  • Nerskrivet
  • Mätbart
  • Tidsbundet

Nerskrivet, för att du ska ta det på allvar och att du inte ändrar målet under resans gång.

Mätbart, för att du vet vad du strävar efter och vad du vill uppnå.

Tidsbundet, så att du har en deadline att jobba mot och att du kan lägga upp din plan därefter.

Varför ska man sätta upp mål tror du?

Du kan alltid gå runt och drömma om förändringar men om du inte bestämmer dig kommer inget att hända, därför ska du sätta dig ner och skriva ner ditt mål så att det blir verkligt. Det hjälper dig att fokusera, göra framsteg och motiverar dig att nå dit du önskar. Man kan säga att du tar kontroll över ditt liv och styr dig mot ditt mål.

Min dröm var att en gång i mitt liv springa ett maraton. Jag hade tidigare sprungit kortare lopp, allt från 5 km lopp upp till en halvmara. Jag kände att jag var redo för den utmaning som det ändå innebär att springa ett maraton. Jag visste datumet när själva loppet skulle ske, nu gällde det att skriva upp det och lägga en plan för hur jag skulle nå mitt mål.

Vid nästa inlägg kommer jag att skriva mer om planen och delmål för att komma dit till ditt mål.

Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.