5 dagars fasta – Vattenfasta

Tidigare kändes det helt omöjligt att fasta 5 dagar, enbart dricka vatten. Men nu har jag testat och det är ingen omöjlighet.

Under våren har jag börjat fasta 24 h varje söndag kväll till måndag kväll. Tränat som vanligt och på så sätt vant kroppen med fasta. Man kan säga att jag har ketoadapterat, dvs att jag förbränner mitt egna fett till energi.

Precis som vi vill, vi som äter Ketogen kost. Vi äter naturlig mat med en hög fett fördelning (15E% protein, 80E%fett och 5E% kolhydrater). Under min 5 dagars fasta, har jag enbart druckit vatten och tagit salt med jämna mellanrum. Speciellt när jag tränade, då fyllde jag på med salt och drack vatten innan träningen, givetvis efter också 🙂

Under min 5 dagars fasta gick jag ner totalt -2,7 kg, men det mesta är vätska och ungefär hälften kommer jag väl gå upp igen när jag börjar äta. Magen fylls på och tarmarna.

Men det som varit mest fascinerande under min 5 dagars fasta är att jag inte har känt någon hunger. Jag har varken varit hungrig, trött eller seg. Kanske lite små sugen på morgonen vid dag 4 men bara man har druckit lite vatten har det försvunnit.

Kroppen är amazing, som Emelie sa!

Och jag håller med henne, kroppen är sjukt anpassningsbar. Väldigt fascinerande tycker jag. Att den kan justera allt själv, genom att plocka fett från min kropp och göra om det till energi.

Under min 5 dagars fasta har jag noterat ner allt, mitt blodsocker, blodketoner, vikt och hur det har känts i kroppen. Något som återkommer varje dag, är att jag skriver att det är sjukt lätt. Känner ingen hunger och är precis som vanligt. Ingen yrsel, inte ont i kroppen eller så, precis som vanligt.

Mitt blodsocker jag gått från 4,8 mmol/L ner till 3,3 mmol/L och mina blodketoner har gått från 1,8 mmol/L till 5,6 mmol/L. Sista dagen gick blodsockret upp till 3,9 mmol/L. Tror att det beror på att jag vaknade tidigt, gick inte upp utan försökte somna om. Gick upp ca 1 h senare.

Jag har fått många frågor via mitt Instagram konto där man är nyfiken på varför jag gör det, hur länge, att det är skadligt för kroppen, men framför allt man är nyfiken på hur man gör.

Jag tror eller rättare sagt, jag vet att jag är ketoadapterad. Det vill säga att min kropp är van att producera och använda ketoner. Vilket gör det lättare för mig att fasta. Så mitt tips till dig som är nyfiken på att fasta är att först komma in i ketos och sedan vänja kroppen med 24 h fasta. För att senare bygga på mer dygn.

Under mina dygn så är det enda jobbiga som jag upplever det, är att det blir väldigt tråkigt fort. Som tur är har jag tränat alla dagar utan onsdagen så att man fått sysselsätta sig med något. Det andra är att jag har frusit lite hela tiden. Tjocktröja, ullstrumpor på!

Familjen har kanske att jag varit lite tråkig som inte ätit med de. Men jag har ändå suttit vid sidan om och sett på när de åt maten som vi lagat tillsammans. Jag kanske kan erkänna att jag saknade nog att äta. Den pizzan som vi gjorde i fredags då jag bröt fastan var ju supergod. Man kan säga att jag verkligen njöt!

Fördelar att fasta:

Man kan säga att fasta renar kroppen, renar sig från toxiner, stimulerar ämnesomsättningen och cellproduktion. Det sägs även bromsa åldrandet men det vet jag inte. Jag är fortfarande gråhårig 😉

Blodsockret stabiliserar, celler repareras, energinivån höjs och Immunförsvaret stärks. Insulinkänsligheten förbättras och kroppen renas från slaggämnen och gifter. Det bästa, kroppsfett förbränns. Även så sägs det kunna förbättra allergier, astma, eksem, hudproblem, högt blodtryck, inflammation och reumatism, metabola syndromet, tarm- och magsjukdomar och övervikt.

Sammanfattning,

Kommer jag fortsätta fasta? jo men det kommer jag, eftersom jag mår så bra av det. Framförallt 24 h fastan som jag gör varje vecka. En sån här långfasta tror jag inte att man ska göra allt för ofta, så säg en gång per halvår kanske. Lite för att rensa kroppen, starta om den och städa bort gammalt skräp så att säga.

Idag blev det ett långt inlägg, men jag kände att ämnet kräver det. Hoppas du orkade läsa hela. Du har väl inte missat att jag även finns på Instagram under namnet PELANTZ.

16 kommentarer

 • Ehlert Patrick

  Hej!
  Du skriver att en långfasta ska man inte göra för ofta. Varför ska man inte det? Vad bygger du din teori på om det?

  • Pernilla

   Hej, Kul att du har hittat min blogg. Vad gäller 5 dagars fasta så tror jag inte det är bra att fasta så pass länge för ofta, det räcker gott och väl med 2 gånger per år. Det jag bygger det på är utifrån mina fastor jag har gjort och det jag har läst. Helt och hållet min personliga åsikt, så min teori bygger på min egna erfarenhet och min personliga åsikt. Glad Påsk!

 • Pernilla

  Underbart att höra att någon mera mår riktigt bra av 5 dagars vattenfasta. Jag har märkt att jag får ont i halsen/gomen på 4 dagen ungefär. Är det något du har märkt av när du har fastat skulle vara intressant att veta.

  • Pernilla

   Hej Pernilla, fint namn =)
   Nej det har jag inte märkt av men jag vet att när jag fasta så pass länge börjar ju kroppen att reparera sig själv. Jag brukar få ont i min längdrygg där jag har en gammal skada. Nu sista gången fick jag superont men fick en effekt efteråt när jag började äta igen. För vaknade jag alltid med ryggsmärtor men den är borta nu efter sista fastan. Kroppen är väldigt intressant om man tar sig tid att lyssna.
   Ha en fin dag!
   //Pernilla

 • Tobias

  Hej,
  Känner du till sällskap, communities som fastar tillsammans. Det är svårt att hitta retreat som fastar.
  Eftersöker en plats, med andra, i flertalet dagar vatten-/juice- eller te-fasta tillsammans. Bra med några erfarna som kan vägleda nya.

  Kanske något för Pernilla att arrangera ?

  Mvh
  /T

  • Pernilla

   Hej T,
   Ja det vore väl nåt 😉
   Min poddkollega och vän Matilda har en fastegrupp via FB – Fasta med Matilda. Där fastar vi tillsammans ibland eller om man kör en egen omgång och behöver pepp finns vi där för en.
   Ha en fin kväll
   //Pernilla

 • Tobbe

  Tack för gott tips!

  För mig behövs en plats utanför hemmet där frestelser och familjemedlemmar frånvarar. Därför letar jag efter fysiska arrangemang, både retreat eller ett ”community meeting”.

  Jag får leta vidare om ni inte kommer på något!

  Mvh

 • Robert

  Hej!
  Är inne på mitt femte dygn på vattenfasta. Imorgon ska jag börja äta igen och tänkte då fråga dig hur det var för dig att bryta fastan. Vad åt du första dagen? Har läst att man ska vara väldigt försiktig, men det gäller kanske efter längre fasta än fem dagar? ?
  /Robert

  • Pernilla

   Hej Robert, bra jobbat med 5 dygn!
   Jag har börjat lite olika, en gång med benbuljong och några gånger har jag börjat med en halv avokado. Jag har typ ätit ca 1 dl åt gången och låtit kroppen säga till själv när jag har varit hungrig igen. Jag väljer oftast lättsmält mat, fisk och blomkålsmos mm.
   Ta det försiktigt och tugga noga, lyssna på kroppen och ät. Oftast har jag ätit typ varannan timme det första dygnet och vilken njutning när man väl äter. Man låter nästan som ett barn och vilka smakar det blir i munnen. Du får berätta hur det gick sedan, din upplevelse när du började äta igen.
   Ha en fin kväll
   //Pernilla

   • Robert

    Hej!
    Tack för ditt svar, läste det igår men ville vänta med att svara tills gårdagen var avklarad ? Inledde morgonen med ett kokt ägg, en halv avokado, några skivor gurka och en klyfta tomat. Kändes som vanligt i magen. Väntade sedan sex timmar och åt då en smörgås med sallad, gurka, tomat, saltgurka, skinka och ost. Igår kväll blev det tacos. Åt och tuggade varje måltid väldigt långsamt så att jag verkligen, i god tid, kunde känna när det var fullt. Det gick helt enkelt jättebra. Blev väldigt trött en stund efter smörgåsen dock. Tarmarna verkar ha satt igång direkt också. Kan ha varit jalapeños i tacos som gjorde sitt ? Idag är allt som vanligt. Tack för information och inspiration. /Robert

    • Pernilla

     Härligt att höra Robert, bra jobbat!
     Kommer det att bli fler gången du fastar så pass länge?
     Själv ligger jag lite lågt med fasta just nu då mina hormoner spökar lite så jag vill inte stressa kroppen, men planen är att ev köra igång med 24h fastor.
     Ha en fin helg!
     //Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.