5 dagars fasta – Vattenfasta

Tidigare kändes det helt omöjligt att fasta 5 dagar, enbart dricka vatten. Men nu har jag testat och det är ingen omöjlighet.

Under våren har jag börjat fasta 24 h varje söndag kväll till måndag kväll. Tränat som vanligt och på så sätt vant kroppen med fasta. Man kan säga att jag har ketoadapterat, dvs att jag förbränner mitt egna fett till energi.

Precis som vi vill, vi som äter Ketogen kost. Vi äter naturlig mat med en hög fett fördelning (15E% protein, 80E%fett och 5E% kolhydrater). Under min 5 dagars fasta, har jag enbart druckit vatten och tagit salt med jämna mellanrum. Speciellt när jag tränade, då fyllde jag på med salt och drack vatten innan träningen, givetvis efter också 🙂

Under min 5 dagars fasta gick jag ner totalt -2,7 kg, men det mesta är vätska och ungefär hälften kommer jag väl gå upp igen när jag börjar äta. Magen fylls på och tarmarna.

Men det som varit mest fascinerande under min 5 dagars fasta är att jag inte har känt någon hunger. Jag har varken varit hungrig, trött eller seg. Kanske lite små sugen på morgonen vid dag 4 men bara man har druckit lite vatten har det försvunnit.

Kroppen är amazing, som Emelie sa!

Och jag håller med henne, kroppen är sjukt anpassningsbar. Väldigt fascinerande tycker jag. Att den kan justera allt själv, genom att plocka fett från min kropp och göra om det till energi.

Under min 5 dagars fasta har jag noterat ner allt, mitt blodsocker, blodketoner, vikt och hur det har känts i kroppen. Något som återkommer varje dag, är att jag skriver att det är sjukt lätt. Känner ingen hunger och är precis som vanligt. Ingen yrsel, inte ont i kroppen eller så, precis som vanligt.

Mitt blodsocker jag gått från 4,8 mmol/L ner till 3,3 mmol/L och mina blodketoner har gått från 1,8 mmol/L till 5,6 mmol/L. Sista dagen gick blodsockret upp till 3,9 mmol/L. Tror att det beror på att jag vaknade tidigt, gick inte upp utan försökte somna om. Gick upp ca 1 h senare.

Jag har fått många frågor via mitt Instagram konto där man är nyfiken på varför jag gör det, hur länge, att det är skadligt för kroppen, men framför allt man är nyfiken på hur man gör.

Jag tror eller rättare sagt, jag vet att jag är ketoadapterad. Det vill säga att min kropp är van att producera och använda ketoner. Vilket gör det lättare för mig att fasta. Så mitt tips till dig som är nyfiken på att fasta är att först komma in i ketos och sedan vänja kroppen med 24 h fasta. För att senare bygga på mer dygn.

Under mina dygn så är det enda jobbiga som jag upplever det, är att det blir väldigt tråkigt fort. Som tur är har jag tränat alla dagar utan onsdagen så att man fått sysselsätta sig med något. Det andra är att jag har frusit lite hela tiden. Tjocktröja, ullstrumpor på!

Familjen har kanske att jag varit lite tråkig som inte ätit med de. Men jag har ändå suttit vid sidan om och sett på när de åt maten som vi lagat tillsammans. Jag kanske kan erkänna att jag saknade nog att äta. Den pizzan som vi gjorde i fredags då jag bröt fastan var ju supergod. Man kan säga att jag verkligen njöt!

Fördelar att fasta:

Man kan säga att fasta renar kroppen, renar sig från toxiner, stimulerar ämnesomsättningen och cellproduktion. Det sägs även bromsa åldrandet men det vet jag inte. Jag är fortfarande gråhårig 😉

Blodsockret stabiliserar, celler repareras, energinivån höjs och Immunförsvaret stärks. Insulinkänsligheten förbättras och kroppen renas från slaggämnen och gifter. Det bästa, kroppsfett förbränns. Även så sägs det kunna förbättra allergier, astma, eksem, hudproblem, högt blodtryck, inflammation och reumatism, metabola syndromet, tarm- och magsjukdomar och övervikt.

Sammanfattning,

Kommer jag fortsätta fasta? jo men det kommer jag, eftersom jag mår så bra av det. Framförallt 24 h fastan som jag gör varje vecka. En sån här långfasta tror jag inte att man ska göra allt för ofta, så säg en gång per halvår kanske. Lite för att rensa kroppen, starta om den och städa bort gammalt skräp så att säga.

Idag blev det ett långt inlägg, men jag kände att ämnet kräver det. Hoppas du orkade läsa hela. Du har väl inte missat att jag även finns på Instagram under namnet PELANT.

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.