Era frågor om vattenfasta

Jag har fått massa frågor från er om min vattenfasta som jag tänkte besvara i ett inlägg här på bloggen. Jag och Matilda (poddkollegan) startade tillsammans i lördags och ska fasta fram till torsdag.

Det var i lördags efter min middag som jag drog igång med min 5 dagars vattenfasta och just nu när jag skriver detta inlägg har jag precis passerat dag 3. Ni är många som har skickat frågor till mig via Instagram, där man är nyfiken på fasta. Ni undrar hur det känns, hur jag gör den och vilka tillskott jag tar under tiden. Om det är svårt osv.

Hur känns det att fasta?

Det är svårt att förklara hur det känns men om jag säger så här, man är inte hungrig eller mätt utan precis mitt i mellan. Man är nöjd. Visst det kommer tillfällen där du känner ett visst sug efter att stoppa något i munnen. Det som är intressant tycker jag är att kroppen inte skriker efter mat. Kroppen känns nöjd.

Nu under dag 3 har jag blivit mer känslig för dofter. Jag känner dofter mer tydligt. Som igår när sonen hade ketchup på sin mat, helt plötsligt kände jag den doften i hela huset. En doft jag aldrig tidigare lagt märke till. Konstigt!

Hur går det med sömnen under fastan?

Sömnen är som en klocka. Jag somnar strax efter 22 och vaknar innan klockan ringer som då är inställd på 06:45. Sover hela natten utan några som helst uppvak. Skulle nog säga att jag sover lite bättre när jag fastar, nu när jag ändå sitter och tänker efter.

Tar du några kosttillskott eller elektrolyter?

Under min vattenfasta tar jag enbart magnesium till kvällen och sedan salt under dagen. Jag dricker väldigt mycket vatten. Saltet tar jag lite när jag känner mig seg eller trött. Annars tar jag inget annat under min vattenfasta.

Fryser du inte när du fastar?

Jo, jag brukar frysa när jag fastar. Nästan så att jag hackar tänder, jag fryser in i benmärgen som man brukar säga. Men denna gång är det annorlunda, än så länge har jag inte börjat att frysa. Kanske för att det är 30 grader varmt ute 😉

Så när jag fastar 24 h, så brukar jag frysa men det är bara att ta på sig en extra kofta så är det löst. Eller så kan man träna eller gå på en powerwalk så är man varm igen.

Går det att träna under en fasta?

Ja det gör det, man kanske inte kör sitt bästa pass med de tunga vikterna. Men min erfarenhet är att det funkar att träna hårt, då när kroppen har vant sig. Som när jag enbart gör en 24 h fasta så är jag grym power i kroppen då när jag tränar. Nu när jag gör en 5 dagars fasta så tänker jag mig lite mer lågpulsträning men förra gången jag gjorde en 5 dagars fasta tränade jag på gymmet precis som vanligt. Blev lite yr på slutet av mitt pass men lite salt så löste jag det bra.

Hur ofta gör du en längre fasta?

Min första 5 dagars fasta gjorde jag hösten 2019. Innan dess hade jag gjort ett antal 24 h fastor eller 48 h fastor. Sen gjorde jag en 3 dagars fasta i januari i år, planen var nog 5 dagar men av någon anledning avbröt jag fastan tidigare. Inget fel i det, man ska lyssna på sin kropp.

Min tanke och plan är att göra en 24 h fasta en gång per vecka ända fram till årsskiftet. Har än så länge inte bestämt vilka dagar det ska bli, men det lutar åt att jag börjar fasta söndag efter middagen och äter nästa gång måndag middag.

Varför fastar du?

En bra fråga, varför fastar jag? Jo för att det är en skön känsla efter åt. Min kropp nollställer sig. Kroppen får vila från all mat som vi idag har i överflöd. Mina hormoner nollställs och kroppen städar bort allt gammalt och dåligt. Andra fördelar är att kroppen renar sig från toxiner, stimulerar ämnesomsättning och cellproduktionen. Det sägs även bromsa åldrandet, men det vet jag inte, jag är fortfarande gråhårig 😉

Blodsockret stabiliserar, celler repareras, energinivån höjs och immunförsvaret stärks. Insulinkänsligheten förbättras och kroppen renas från slaggämnen och gifter. Det bästa, kroppsfett förbränns. Även så sägs det kunna förbättra allergier, astma, eksem, hudproblem, högt blodtryck, inflammation och reumatism, metabola syndromet, tarm- och magsjukdomar och övervikt.

Massa bra fördelar och givetvis vill jag ge min kropp de bästa fördelarna så att den håller livet ut. Att den ger mig ett långt, hälsosamt liv.

Dokumenterar du allt?

Ja, självklart gör jag det. Jag dokumenterar allt, skriver ner alla min värden vad gäller blodsocker, blodketoner eller utandnings ketoner. Loggar sedan alla värden i en excelfil. Där har jag sedan snittet på alla månader hur jag ligger till. Jag gillar att se diagram och staplar, så att man kan analyser det sedan. Arbetsskada kanske 😉

Mitt blodsocker värde dag 3
Mina blodketoner dag 3
Mina utandnings ketoner dag 2, på kvällen

Nu har jag besvarat på alla era frågor som jag har fått på Instagram. Hoppas att jag har förklarat bra. Om ni har fler frågor, så skicka ett meddelande så ska jag kunna utveckla det lite mer kanske.

På fredag den 21 augusti släpper Ketopodden ett nytt avsnitt om just fasta, dvs denna fasta som vi fortfarande håller på med. Så in och lyssna där. Även avsnitt 10 pratar vi om fasta och alla dess fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.