Min första fasta efter 6 månader

Då har jag gjort min första fasta efter 6 månader. Det var i höstas som jag upptäckte efter att jag gjort ett blodprov hos Werlabs att min sköldkörtel inte mådde så bra efter en långfasta. Jag pausade mina fasta under 6 månader så att sköldkörteln skulle få återhämta sig. Man leker inte med sin sköldkörtel!

Som du kanske kommer ihåg i höstas så upptäckte jag efter ett blodprov via Werlabs, att min sköldkörtel inte mådde så bra. Mina värden hade fått en försämring om jag jämförde med de andra testerna jag gjort. Sköldkörteln styr rätt mycket så jag kände att här måste jag verkligen lyssna på kroppen. Jag hade precis gjort en 5 dagars fasta, en vecka innan så testet var inte optimalt eftersom min kropp hade varit stressad.

Jag pausade all fasta som jag gjorde och lät kroppen återhämta sig. Även under denna tiden gick jag upp i vikt ca 5,5 kg vilket jag även reagerade på. Kände att jag verkade ha hamnat i klimakteriet eftersom jag fick dessa vallningar, svettades ena sekunden för sedan frysa. Något kändes fel och i samråd med både min PT Emelie och poddkollegan Matilda valde jag att pausa min fasta under 6 månader.

I januari gjorde jag ett nytt blodprov för att se så allt såg bra ut igen, dvs att min sköldkörtel hade återhämtat sig. Man vill inte göra något dumt eftersom sköldkörteln styr väldigt mycket. Sköldkörteln sitter på halsens framsida och tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Alla kroppens celler är beroende av sköldkörtelhormon, därför är det viktigt att den fungerar som den ska 🙂

Nu när allt känns stabilt, kroppen har återhämtat sig är det dags att testa att fasta igen. Jag har verkligen saknat mina 24 h fastor som jag har gjort en gång per vecka. Kan inte förklara varför jag saknar de men det är en skön känsla i kroppen efter varje fasta. Kroppen hinner städa sig själv, tarmarna får vila från att bearbeta all mat. Jag får en helt annan inställning till mat när man väl äter. Jag uppskattar mat på ett annat sätt. Jag äter inte lika fort, jag njuter av maten på ett annat sätt tror jag.

Så i måndags åt jag middag med familjen, marinerad kyckling med rotfrukter, brysselkål och mjölkfri tzatziki. Därefter gick jag in i min fasta, 24 h var planen. Eftersom det var så längesedan jag fastade, tänkte jag lyssna på kroppen och köra så länge jag orkade eller tills kroppen sa ifrån. Det gick förvånansvärt lätt, kände ingen hunger i huvudtaget under dessa 24 h. När det var två timmar kvar på fastan satt jag mig på träningscykeln hemma i garaget och körde ett styrkepass. Valde att inte köra några intervaller eftersom det kräver mer energi, vilket jag var rädd för att jag inte skulle ha orken till. Passet fick väldigt bra, det var på slutet jag inte orkade håll i hela vägen men ändå förvånansvärt bra, hade ett bra tempo genom hela passet så jag är nöjd.

Bröt fasta gjorde jag med en stor skiva entrecote och en klick beasås. Orkade inte göra några grönsaker, hahaha. Min plan framöver är att nu återgå till tidigare fastor, dvs en gång per vecka. Får se vilken dag jag väljer, men söndag till måndag hade jag tidigare.

Brukar du göra några fastor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.