Vitkålsgratäng
20 april 2017
Nu när sommaren närmar sig, du kommer att grilla mer och mer. Vad passar inte perfekt om inte lyfta fram vitkålsgratängen.
Perfekt till alla er som kanske saknar potatisgratängen till köttbiten eller kycklingen. Nu under påskhelgen gjorde jag just vitkålsgratäng när jag bjöd familjen på middag. Fick tummen upp av alla, även de barn som vågade prova.
Det som är så bra är att man kan förbereda gratängen, precis innan gästerna kommer så ställer man in den i ugnen ca 20 minuter så är den klar. Perfekt!
Vitkålsgratäng
Måltid Tillbehör
Ingredienser
- 1 st Vitkålshuvud
- 2 st Gullök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 2 dl Grädde
- 2 burkar Créme fraiche
- 200 gram Riven ost
- Salt, peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader
- Strimla vitkålen fint
- Strimla även löken fint
- Smörstek vitkål och lök tillsammans tills de mjuknar
- Pressa ner vitlöken ibland vitkålen/löken och rör runt
- Häll ner grädde, créme fraiche och rör runt
- Smaksätt med salt, peppar och lite sambal oelek om du vill
- Häll sedan över i en ugnssäker form och strö över den rivna osten
- Gräddas i ugnen i ca 20 minuter
Nu i påskas serverade vi kallskuren rostbiff som jag hade gjort på lågtemperatur i ugnen på morgonen, kantarellsås och en stor grönsallad. Hur gott som helst!
Med lågtemperatur så menar jag att man gör ordning köttet i ugnen på 90 grader, sätta i en köttermometer som man sätter in på 60 grader (innetemperatur), tar ca 2-3 timmar tills köttet är klart.
Kantarellsås
Måltid Tillbehör
Portioner 8 personer
Ingredienser
- 6 dl Grädde
- 150 gram Färsk ost
- 70 gram Torkade kantareller
- 3 msk Kantarellfond
- salt, peppar
Instruktioner
- Blanda allt i en kastrull, grädden, fond och färskosten
- Låt koka upp och smaka av med ifall det behövs mer fond
- tillsätt salt, peppar och kantarellerna
- sänk värmen och låt sjuda i ca 30 minuterJu längre tid den sjuder, desto godare blir den.
2 kommentarer
Sandra
Det lät riktigt gott! Måste testas nåndag!
Pingback: