Nytt experiment på mig själv

Dags att berätta lite om mitt experiment på mig själv. Vad har jag gjort för justeringar den sista tiden?

Ni som följt mig ett tag nu vet att jag har skrivit lite om klimakteriet, jag närmar mig ett nytt kapitel i mitt liv. Lite spännande är det, jag som är intresserad att se och känna hur kroppen reagerar.

När jag intervjuade min mamma så började hon märka av klimakteriet redan vid 45 år ålder och hon var igenom det innan hon fyllde 50 år. Det jag har börjat märka av, redan nu under hösten 2020 var dessa vallningar. Helt plötsligt blir man helt varm och svettas igenom ens tröja och i nästa sekund frysa. Jag fyller nämligen 45 till sommaren.

Under hösten började jag gå upp i vikt. Jag som stått still på vågen i hur många år som helst. Så under hösten 2020 gick jag upp från 72 kg till 77 kg, dvs en viktökning på 5 kg. Mina kläder känns inte tajta så jag gissar att det är muskelmassa men en viss del fett också 😉

Lika bra att vara ärlig mot sig själv!

Jag slutade då under hösten med mina fastor, eftersom en fasta stressar kroppen väldigt mycket. Hade även vid detta tillfälle gjort ett blodtest som visade att min sköldkörtel var lite ur balans. Jag ville få ett inre lugn ifall kroppen var stressad, även om jag inte kände mig stressad. Min viktökning stannade av och under vintern låg vikten stadigt på 77 kg.

Nu till mitt experiment!

Efter att både ha pratat med min PT Emelie och min poddkollega Matilda, har jag tagit beslut att dra ner på mitt protein. Kanske är det proteinet som är boven i dramat. Protein blir nämligen socker i kroppen och äter man för mycket blir det fett på kroppen.

Min ägglatte på morgonen innehåller 2 st råa ägg, kokosfett. Till lunch och middag äter jag lagoma portioner anser jag. Lägger jag in den mat jag äter i kostbevakningen så är de helt okej både med fördelning och kcal. Så enklast att testa, är att ta bort ägglatten eller göra en fasta.

Att göra en fasta, 16:8 kan man göra men jag kände att jag inte vill stressa kroppen på det sättet. Utan jag valde då att plocka bort äggen i min ägglatte. För att istället göra en fettkaffe, dvs med smör och kokosfett. Slängde även bort min snuttefilt, grädde i kaffet. Istället för grädde gjorde jag äggmjölk med smör, vatten och ägg. Förvånansvärt gott!

Vad har hänt rent kroppsligt?

Redan efter ca 6 dagar började min blodketoner gå upp från 1,4 till 3,8. Mitt blodsocker ligger kvar ungefär på samma nivå sedan tidigare. Märkte även att mina utandningsketoner gick upp efter min justering genom att plocka bort ägglatten. Coolt!

Jag känner av hunger på ett annat sätt. Tidigare har jag inte känt hunger riktigt utan ätit vid lunch eftersom jag bör äta då. Fel eller rätt, det är frågan. Det gäller helt enkelt att lära sig hur just sin egna kropp snackar med en. Det som även händer under mitt experiment var att jag fick röda prickar på min kropp. Det blev en slags reaktion tror jag på mitt experiment. Huden är ju ändå kroppens största organ. Läs gärna mitt inlägg om just mina prickar.

Nu två veckor senare är mina blodketoner nere på samma nivå sedan tidigare. Anledningen till att de sjönk var min resa till Branäs med tjejkompisen. Det blev alkohol och liberal LCHF. Inte så konstigt, men än har jag inte kommit lika högt. Vad det beror på vet jag inte.

I höstas mätte jag mig för att kunna se ifall det har hänt något med min kropp. Både för att se effekten med min träning på träningscykeln och gymmet. Jag mätte min midja, höfter och lår. Under 6 månader kan det hända rätt mycket och nu när våren kom så upptäckte jag något intressant. Min viktuppgång berodde nog på hormonerna, där jag har gått ner är just kring höfterna. -7 cm kring midjan och -3 cm kring höfterna.

Jag fortsätter som tidigare, tränar och äter den ketogena kosten. Viktmässigt har jag gått ner till 76,3 kg vilket är positivt. Som sagt vad trotts lägre blodketoner har jag mina röda prickar kvar. De blir inte fler eller kliar, så jag fortsätter som jag gjort helt enkelt. Så får vi se vad som händer 🙂

Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.