Nyårsmeny 2016

Vilket nyår vi har haft, god mat och trevligt sällskap!

Precis som förra året firade vi in 2017 med min vännina Linda och hennes familj. Kan även berätta att de bor nästan grannar med oss så det är inte långt hem 🙂

Vi spelade spel med barnen, Ubongo, ett superroligt sällskapsspel – lite som tetris om du kommer ihåg det från förr. Vi hann även med att spela Rapidough. Vara kreativ med lera, även där på tid. Gäller bara att försöka att hålla sams eftersom man är lag i Rapiduough och ska gissa vad den andra skapar. Hahaha

Mellan sällskapspelen gjorde vi även en himla massa mat, god mat! Vi började med lite tilltugg när gästerna anlände, en skål i champagne och något lätta att tugga på. Enkelt och som man kan förbereda innan. Resten av menyn gjorde vi under kvällen gång, man åt en rätt och sedan spelade vi och förberedde för nästa. Alla hjälps åt, bara glada skratt och stoj i köket 🙂

Blev lite ändring i menyn, vi har även lite vaxbönor till oxfilén och en till förrätt, vitlöksgratinerade jätteräkor – Gambas. Hur du tillagar Gambas hittar du här.

Är du nyfiken hur menyn såg ut ser du det här nedanför med recepten samt en massa bilder!

Nyårsmeny 2016

Till välkomstdrinken – Champagne, Endiver med skinkröra

Förrätt – Pilgrimsmusslor med dillolja & Pancetta, vitlöksgratinerade jätteräkor – Gambas

Huvudrätt – Oxfilé med jordärtskockspuré och kantarellsås

Efterrätt – Kladdkaka med kardemummakula & Hallon

Tilltugg, Endiver med skinkröra – 4 portioner

Måltid Middag

Ingredienser
  

  • 2 endivhuvuden
  • 1 liten röd lök
  • 200 gram rökt skinka
  • 1 dl majonnäs
  • salt peppar
  • färsk basilika

Instruktioner
 

  • Skär av nedersta på endiverna och lägg ut bladen på en bricka eller ett fat.
    Finhacka rödlöken och skär köttet i små tärningar.
    Blanda med majonnäs men spara lite rödlök till dekoration. Smaka av med salt och peppar.
    Fördela röran i bladen och dekorerar med rödlök och lite basilika.

 

Förrätt, Pilgrimsmusslor med dillolja & Pancetta – 4 portioner

Måltid Middag

Ingredienser
  

  • 1 knippe dill
  • 1 dl olivolja
  • salt peppar
  • 120 gram pancetta eller bacon
  • 16 pilgrimsmusslor
  • 3 msk smör/kokosfett
  • lite färska örter

Instruktioner
 

  • Mixa dillen med olivoljan. Smaka av med salt, peppar.
  • Stek pancettan knaprig
  • Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper och stek de sedan i smör eller kokosfett.
  • Lägg upp de stekta pilgrimsmusslorna på tallrikar och ringla dilloljan runtom. Fördela pancettan och dekorera med lite färska örter.

 

Oxfilé med jordärtskockspuré och kantarellsås

Måltid Middag

Ingredienser
  

  • 600 gram oxfilé
  • 10 st jordärtskockor egenodlade hemma i Lindas trädgård
  • smör
  • salt peppar
  • 30 gram torkade kantareller
  • 5 dl grädde
  • 100 gram philadelphiaost
  • 2-3 msk kantarellfond

Instruktioner
 

  • Börja med att skala och koka jordärtskockorna i lättsaltat vatten.
  • Förberedd såsen genom att koka upp grädden lätt och tillsätt kantareller, philadelphiaost, fonden och smaka av med salt och peppar. Sänk värmen och låt stå och dra. Rör runt lite då och då.
  • Klappa in salt och peppar på köttet, stek i smör tills du anser att de är lagom röda.
  • När jordärtskockorna är klara mossar du ner de/mixar samman med en klick smör. Smaka av med salt, peppar.

 

Kladdkaka med kardemummakula & Hallon

Måltid Dessert

Ingredienser
  

  • 1 ägg
  • 3 msk sötning – sötströ
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 4 msk hallon

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Vispa ihop ägget och sötningen med handvisp, bara så att det blandas.
  • Blanda mandelmjöl, kakao, vaniljpulver och salt i en bunke.
  • Smält smöret och rör ihop med äggblandningen och de torra ingredienserna.
  • Födela i 4 muffinsformar och grädda i 8 minuter. Låt svalna!
  • Vispa créme fraiche hårt blandat med kardemumma och lite sötning. Det tar några minuter innan det hårdnar, först blir det lösare för att sedan hårdna.
  • Forma créme fraichen till fyra bollar och lägg överst på kakorna. Dekorerar med hallon.
Gott slut alla läsare och Gott Nytt år, kommer att bli ett spännande 2017!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.