Förklimakteriet

Har du svårt att somna och är i förklimakteriet?

Innehåller annonslänkar för Bodystore

Har du också svårt att somna? precis efter jul- och nyårshelgerna hände det mig igen. Plötsligt fick jag svårt att somna. Jag kunde ligga vaken flera timmar utan att somna. Otroligt frustrerande men framför allt galet irriterande. En natt när jag ändå låg vaken började jag reflektera över mina kvällsrutiner, vad kan jag göra för att förbereda min kropp ännu bättre på att det snart är dags att sova?

Det jag kom fram till är att jag har bra rutiner, möjligtvis dricker jag kaffe lite för sent på eftermiddagen, men det är pga att jag kommer hem från jobbet vid 16-tiden. Jag dricker nämligen inte kaffe på jobbet utan de dagar jag är på kontoret blir det endast en kopp kaffe på morgonen. Jag började fundera på att det kanske hänger ihop med klimakteriet, eftersom jag i förklimateriet. Googlar jag sömn och klimakteriet får jag fram,

En god natts sömn är avgörande för vår fysiska och mentala hälsa, men för många kvinnor kan det vara en daglig kamp att somna. Sömnlöshet är ett vanligt problem och för vissa kvinnor kan övergångsperioden till förklimakteriet ytterligare komplicera sömnens kvalitet och kvantitet.

Förklimakteriet

Förklimakteriet, är för dig som inte vet, den period som leder upp till menopausen, innebär förändringar i kvinnans hormonbalans, särskilt minskade nivåer av östrogen och progesteron. Dessa förändringar kan ge upphov till en rad fysiska och emotionella symtom, varav sömnproblem är en vanlig följeslagare förutom svettningar/vallningar.

Jag hade problem med just detta tidigare, precis då jag upptäckte att jag var i förklimaktieret. Då hade jag även oroskänslor, nattliga svettningar och svårt att somna. Läs gärna mitt inlägg om just detta. Då började jag äta Gaba men efter ett tag testade jag att sluta äta Gaba, lite för att se hur kroppen reagerade. Jag märkte ingen skillnad mot när jag åt Gaba, så jag valde att sluta helt att ta dom.

Nu däremot har jag valt att börja igen eftersom jag under 6 dagar i rad inte kunde somna. Låg vaken fram till klockan 03:30, vilket är otroligt frustrerande och irriterande. Jag plockade fram förutom Gaba, även Glycine som är en aminosyra som stödjer kroppen vid avslappning och stresshantering. Den hjälper till att trycka ner stressen, ditt kortisolpåslag. Sen valde jag även att ta magnesium som också är muskelavslappnande och zink.

Så fort jag började med dessa kosttillskott märkte jag en skillnad i min sömn. Sakta men säkert började jag somna tidigare och jag märkte av en trötthet på kvällen som jag tidigare inte märkt av. Jag vaknade utvilad på morgonen, helt underbart! Äntligen kunde jag somna och sova en hel natt och vakna utvilad och pigg.

Jag fick frågan hur många tabletter jag tar och när jag tar de och jag gör enl följande,

  • Till middagen tar jag 3 st Glycine
  • 1 timme innan jag ska gå och lägga mig tar jag 2 st Gaba, 2 st Glycine, 2 st Magnesium och 1 st zink

Jag ska vara tydlig att detta fungerar på mig men kanske inte fungerar på dig. Du får helt enkelt prova dig fram tänker jag. Stort lycka till och har du frågor eller funderingar hör gärna av dig.

Glöm inte bort att följa mig även via Instagram – Pelantz.

Pernilla Lantz signatur

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.