Förklimakteriet

Förklimakteriet är här

Hur är det här med klimakteriet mina kvinnliga följare? Jag har precis upptäckt två olika symptomer som jag tidigare inte reflekterar över att det hänger ihop med klimakteriet. Så nu är det officiellt, jag är i förklimakteriet. Ett nytt intressant kapitel i mitt liv som gör att jag får tänka om lite när det gäller min träning och kost.

Ja du, det här med klimakteriet har verkligen börjat och jag måste erkänna att det är lite intressant. Det som är intressant är de symptomer som man märker av. Eftersom jag hela tiden reflekterar över mig själv, mitt mående och mitt liv noterar jag små förändringar hela tiden. Och det intressanta är att jag inte alls tänker klimakteriet då jag reflekterar. Hur kan jag inte göra det, tänker jag nu så här i efterhand….. Det är nästan som om jag stoppar huvudet i sanden. Hahahaha – strutsen Pernilla 😉

Förändrad menscykel

Under snart ett års tid har jag märkt att min menscykel har blivit förändrad och här har jag reflekterat att det hänger ihop med klimakteriet. Ett poäng Pernilla 😉 Tidigare så kunde jag nästan ställa klockan efter min menscykel. Det var verkligen på klockslaget som mensen kom. Helt galet! Nu är det verkligen hipp som happ. Vissa månader är den upp till en vecka tidig eller över en vecka sen. Galet irriterande men det är bara att gilla läget eller hur?

Ytterligare en sak som jag har märkt är att jag har börjat sova sämre. Det kan ta upp till 1-2 timmar innan jag somnar ibland. Sjukt irriterade och jag har verkligen försökt fundera ut på vad det beror på. Jag har lagt under mobilen en bra stund innan jag ska gå och lägga mig. Inte äta mat för sent och alla andra bra tips man får från allt och alla eller läser sig till. Inget fungerar…..

Av en händelse upptäckte jag tidningen Hälsa & Funktionsmedicin när jag satt på toa här hemma. Den var från 2020 där de tog upp ett tema ”Så mår du bra före, under och efter klimakteriet”. Ibland är det tur att jag sparar mina tidningar och lägger dom i en korg i badrummet. Perfekt att bläddra i när man sitter på toa 🙂

Oroskänslor och sömnsvårigheter

Det var i den här tidningen som jag fick min aha-upplevelse. Jag började läsa om det som händer före klimakteriet och upptäcker att det här med sömnen hänger ihop med klimakteriet. En utav de symptomer de tar upp är just sömnsvårigheter och oroskänslor. När vi kvinnor hamnar i för-klimakteriet så har vi svårare att tackla stressen. Våra binjurar jobbar för fullt och de kan inte kompensera i samma utsträckning som tidigare. Det är lite därför vi får dessa oroskänslor och sömnsvårigheter. Lugn och ro blir ännu viktigare för oss.

Det får mig genast att reflektera över hur jag känner mig när jag går och lägger mig. Vad har jag för känsla i kroppen? Är jag uppe i varv eller är jag lugn? Hur är min puls? Här måste jag vara ärlig och erkänna att jag är uppe i varv när jag och lägger mig. Min spikmatta som jag ligger på varje kväll fungerar inte längre för mig.

Vidare står det att i dagens stressade sammhälle har många kvinnor i förklimakteriet brist på progesteron och lider av östrogendominas. Under förklimakteriet åker östrogenet upp och ner som en bergodalbana och detta gör att vi kvinnor blir speedade, typ som om man har druckit kaffe alldeles för sent. Även nattsvettningar hänger ihop med detta att vårt östrogen åker bergodalbana. Check på det!

Läser jag vidare kan man få problem med matsmältningen pga sämre flöde i gallan. Vi får helt enkelt svårare att bryta ner fett och mjölkprodukter. Ett tips är då att man tar matsmältningsenzymer, något som jag ätit tidigare och har en burk hemma. Bara att plocka fram den helt enkelt!

Det står också att vi kvinnor som är i förklimakteriet behöver äta lite mer kolhydrat för att kroppen ska ”orka” med all omställning. Och det här tänker jag faktist prova genom att äta mer rotfrukter. Jag tänker inte plocka in pasta, ris eller potatis utan fortsätter med min kosthållning men plockar in mer rotfrukter som morötter, palsternacka osv.

Har testa GABA som de tipsar om. GABA är en dämpande signalsubstans som kan sjunka vid förklimakteriet som kan ge sömnsvårigheter, oro, låg stresströskel, ångest eller panikångest. Nu har jag bara sömnsvårigheter men har känt en viss oro-känsla som jag inte tidigare har haft. Jag har nu ätit GABA i ca en månad och har märkt att min oro-känsla har försvunnit men jag har inte blivit bättre gällande sömnen.

Träning

Även det här med träningen behöver jag se över. Eftersom min kropp är i förklimakteriet så är den ”stressad” och då behöver jag se över min träning och vad jag tränar. Jag behöver plocka in mer ”lugn” i träningen, som exempelvis yoga, meditation eller rättare sagt att bara vara här och nu. Styrketräningen i sig stressar inte kroppen på samma sätt som cyklingen görs vid intervall träningen. Det är min träning på monarken som jag får se över. Jag kanske inte ska köra två pass i veckan på monarken utan enbart köra ett pass. Jag får plocka in yoga eller stretchövningar istället. Jag får helt enkelt testa mig fram vad som passar min kropp bäst.

I Ketopoddens avsnitt 86, som släpptes förra vecka pratar jag och Matilda mer om detta med klimakteriet och det jag känner. Jag gissar att det kommer bli fler avsnitt med just detta temat.

Hur går det för dig som följer mig, som är i min ålder och kvinna? Har du upptäckt några symptomer att du också är i förklimateriet eller är du igenom det? Dela gärna med dig till oss andra ifall du vill. Det uppskattas verkligen ifall du gör det. Tack!

Ha en fin dag,

Pernilla Lantz signatur

2 kommentarer

 • Anna

  Hej!
  Jag märkte av förklimakteriet genom att mensen varierade på dagar, veckor och skillnad på blödningarna ( hur de såg ut) Jag upplevde även rusande tankar, och en känsla av jag inte duger.
  Mensen kom mer sällan, till slut upphörde den.
  Då var jag 50 år. Efter 12 månader utan mens så är man i menopaus.
  Dessa symtom har jag :några svettattacker per dygn, och lite svårare att somna om på natten.

  Jag tränar styrketräning 2-3 ggr i veckan, avslutar passen med yoga och stretching.
  Är noga med återhämtning och att göra saker för mig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.