Allergi- och Matintoleranstest

I samarbete med Gettested.se
Idag tänkte jag berätta om något som jag tycker är super intressant, jag har nämligen gjort ett allergi- och matintoleranstest genom Gettested.se. Resultatet kom som en chock på vissa ämnen medans andra visste jag sedan tidigare.

Genom detta Allergi- och matintoleranstest får du en analys på 78 olika ämnen. Förutom livsmedel får du även svar på eventuell allergi mot pollen, mögel, pälsdjur och kvalster mm. Du gör testet hemma i lugn och ro vilket jag tyckte var lite skönt. Det är ett blodprov som skickas till Tyskland för analys. Du får svar på om du har IgE eller IgG antikroppar mot totalt 78 ämnen.

Jag fick hem mitt test i en snygg låda som landade i min brevlåda. Jag gjorde testet en måndag morgon då önskemålet var att man skickade iväg testerna i början på veckan. Gissar att man inte vill att proverna ska ligga över helgen på ett postkontor.

Med i lådan har du en nål som du enkelt vrider på för att sticka dig i fingret. Blodet ska du föra över på det papper som följer med. Du ska fylla de fyra ringarna med ditt blod, se bilden längre ner. Du låter blodet torka innan du lägger det i den platsficka och skickar iväg det på analys. Tog inte lång tid att fylla pappret med blod. Här kan du se hur du ska göra på de olika testerna som finns.

Inom 14 dagar fick jag ett mail med en bekräftelse att mitt test var klart och att jag hade ett resultat att hämta via deras hemsida. Du får ditt resultat i en pdf fil som du enkelt kan skriva ut.

Graderingen är från 0-6 där 0 är grönt och 6 är rött, dvs där du reagerar starkt mot.

Allergi

På allergi testet reagerade jag på gräs, timotej väldigt starkt, men det vet jag sedan tidigare. Har varit allergisk mot pollen sedan jag varit barn. De livsmedel jag reagerade starkt på är jordnöt, som ligger på en 4:a och äggvita på en 5:a, dvs rött. Vad gäller pälsdjur har jag ingen allergi mot, vilket jag tidigare har haft.

Matintolerans

Om vi går vidare till Matintoleranstestet som verkligen blev en liten chock för mig. Här är det samma gradering och de som ligger på 5-6 i markör ska man inte äta eftersom man har en stark reaktion på. Matintolerans leder ofta till att kroppen överexponeras, vilket gör att immunförsvaret blir stressat och mattas ut. Så länge som tarmbarriären är intakt bör du ej få någon reaktion. Kronisk belastning på tarmen kan leda till vad som kallas ”läckande tarm”.

Det är nu det intressanta kommer eller det jag blev chockad över. Det jag reagerar starkast på är kyckling, äggvita och tomat, de ligger på 6 som är rött. Det som ligger precis under är bovete, gröna ärtor, gröna bönor, lax och mandel. Det jag blev chockad över är nog lax och äggvita, det är något som jag/vi äter väldigt ofta.

Nu så här efter att jag sett resultatet så kopplar jag ihop mina reaktioner på ett annat sätt. Jag köper att jag har en matintolerans mot lax eftersom jag egentligen reagerar på det varje gång jag äter det. Fast jag har kopplat ihop det med att jag har haft en gräddsås till och trott att det varit grädden jag har reagerat mot.

Fel av mig, det är laxen jag reagerar mot eftersom jag blir otroligt gasig när jag har ätit det. Lika så med ägg, jag blir otroligt gasig och ibland laxerande. Ingen matintolerans mot varken fårmjölk eller getmjölk.

Otroligt intressant eller hur!

Om du är intresserad att göra ett allergi- och matintolerans test eller ett annat utav deras testar, har du som följare till mig en rabattkod så att du får 15% rabatt. Gäller fram till den 15 maj.

Rabattkod: Pernilla15

Just nu har de superbra erbjudande på de flesta av deras tester. Jag har även gjort ett test på mina hormoner Östrogen och Progesteron. Så fort jag fått dessa resultat ska jag dela det med er.

6 kommentarer

 • LCHF-arkviet

  Ja, det där är verkligen intressant.
  Jag ska själv till Jonas på Fysiolabbet i maj och han kommer troligen att göra samma typ av tester på mig och jag är lite oroad över vad resultatet kommer att visa.
  Samtidigt så gör det jag ju det för att kanske äntligen komma till bukt med min IBS (eller vad det nu faktiskt är).

  Så, med skräckblandad förtjusning kommer jag åka ner dit…

  • Pernilla

   Ja, visst är det! Förstår att du är lite orolig, men ändå skönt att få reda på vad som orsaker IBS. Jag blev väldigt chockad över både lax, äggvitan och kycklingen. Inget jag hade tänkt på men nu när man mer tänker på det och att jag kopplar ihop det med vad kroppen signalera så är det tydligt 😉 Lycka till med dina tester
   //Pernilla

 • JW

  Hej.
  Jag gjorde också detta test nyligen och precis som du fick jag klass 6-märkning på många saker som jag äter väldigt ofta. Blev fundersam över om jag verkligen kunde vara intollerant mot så många saker som jag äter varje dag.

  Googlat runt lite(vilket jag såklart skulle gjort mer innan jag gjorde testet) och hittat många ”Tunga” sidor som skriver att IGG-tester inte alls ska användas för att detektera matintollerans, utan snarare ger utslag på maten man ätit ”de senaste dagarna”.

  Här är t.ex. en länk till en sida från American Academy of Allergy, Asthma & Immunology där de skriver om IGG-tester:
  https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/igg-food-test

  Vad anser du om detta?

  • Pernilla

   Hej Joakim,
   jag vet att dessa inte är 100% utan du får en indikation på vad reagerar på, lite här och nu. Detsamma gäller de testerna jag gjorde som liten med pricktest och lapptest. Jag är ett eksem och allergibarn 😉

   Efter detta test kom min mamma på att jag som liten varit allergisk mot fisk, ägg och tomat bland annat. Tomat visste jag sedan tidigare eftersom jag reagerar på tomatsaften, men inte fisk (lax), kyckling och ägg. Men ju mer jag analyserar/biohackar mig själv så ser jag en röd tråd i mitt mående. Jag har slutat helt med ägg, lax och tomat och märkt en stor skillnad på min kropp, då tänker jag på mående och avföring, uppblåsthet/fisig mm.

   När jag slutade med ägg, det var då jag märkte den största skillnaden i mitt mående. Så ägg kommer jag nog aldrig att börja äta igen. Nu äter jag en carnivore kost under 30 dagar för att läka tarmen och därefter kommer jag att introducera lax igen för att se hur jag reagerar, gäller även tomat och kyckling.

   Jag tror att de ändå är en bra indikation ifall man känner att man inte mår 100% bra. Du får en fingervisning på vad som du reagerar på, kan plockar bort det och känner efter. Efter ett tag plockar tillbaka det och ser hur du reagerar. Jag tror att allt hänger ihop i kroppen med tarmhälsa, vad vi äter och hur vi lever. Det gäller att ha balans på alla plan för att våra kroppar ska må så bra den bara kan göra.

   Ett långt svar och jag svarade kanske inte på din fråga men det är så här jag resonerar 🙂
   Ha en fin dag
   //Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.