Vitlök

En älskad, och ibland avskydd, lök som ger smak och karaktär åt de flesta maträtter. Kan säga att jag älskar vitlök och äter det dagligen. Vitlöken bidrar till att sänka blodtrycket och håller förkylningar och infektioner borta. 
 

Vitlöken kommer från centralasien och har använts som medicinväxt i flera tusen år, olika kulturer som den kinesiska, indiska, grekiska och romerska. Den sägs även jaga bort onda andar 🙂

Vitlök är en av våra näringsrikaste grönsaker, den innehåller vitamin A, B  och C. För att få bäst effekt ska man krossa eller pressa vitlöksklyftan. Då gör det att ”cellerna” delas och det blir en reaktion och du får ut bästa effekten utav vitlöken. Allicin, en svavelbärande substans bildas, vilket förknippas med vitlökslukten.

Vad kan vitlök förebygga

Det sägs att vitlök kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar, minska blodtrycket och LDL-kolestrol. Sägs även motverka mot fästing, mygg och andra insektsbett. Kanske därför jag klarar mig mot myggbett!

Ökar även din förbränning. Allicin, substans i vitlöken, skyddar även mot förkylning, magvirus, svampsjukdomar såsom Candida. Någonstans läste jag även att vitlöken hjälpte till att ”rensa” ur kroppen på tungmetaller.

Odla egen vitlök

Varje höst sätter jag x-antal vitlökar ner i mitt land så att jag till nästa år kan skörd egenodlad vitlök. Så himla gott och håller rådjuren borta från andra grödor 🙂 När du ska odla vitlök själv ska du inte köpa vanlig vitlök som du kan köpa på ICA utan du behöver köpa på en riktig handelsträdgård så att du inte får med dig virus ner i vitlöken eller jorden. Du kan även odla den i kruka om du inte har trädgård som jag. 2 klyftor per kruka räcker perfekt. Du kommer att få en härlig och smakrika vitlökar till hösten/sensommaren när de är redo att skördas.

Överdosera

Den enda biverkan som man kan lyfta fram kan väl vara doften då möjligtvis men den kan dämpas lite med hjälp av persilja. Sen ska man inte äta hur mycket som helst, lagom mängd i maten är bäst.

Mat

Vi äter nästan dagligen vitlöksklyftor i vår mat, så fort jag smörsteker broccoli så hackar eller presser jag ner en vitlöksklyfta med lite salt och peppar. Detsamma gäller även vid blomkålsris, maten smakar så mycket godare. När vi gör Pulled Pork- Chicken eller beef så har vi alltid i en massa vitlök. Mums!

Pulled Pork

Pulled Chicken

Pulled Beef

stocksnap_56sutm56t5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.