Vattenfasta, är det svårt?

Jag har tänkt tanken många gånger att jag ska vattenfasta, men är det svårt? Visst man läser att andra gör det men fixar man det själv? Så gick mina tankar tills jag första gången testade 24 timmars fasta.

Nu har jag kört några 24 timmars fastor och det känns bra, så nu började ju min hjärna att tänka på 36 timmar eller varför inte 48 timmar. I helgen som var träffade jag Erik Hörstadius och vi snackade fasta. Han är ett riktigt proffs på att fasta, upptäckte jag när vi snackade.

Han och jag bestämde oss för att köra en fasta tillsammans, dvs peppa varandra så att vi tar oss igenom det. Sagt och gjort drog vi igång söndag eftermiddag/kväll, dvs vi åt middag och därefter gick vi in i fastan.

Efter 24 timmar

Första dygnet är inga problem eftersom jag har gjort det tidigare men var lite osäker inför 24 timmar och framåt. Som vanligt drack jag mycket vatten och salt. Hade gjort ordning en lite skål med salt – havssalt och örtsalt blandat, som jag gick och stoppade ner mitt finger i. Testade även att köra ett lugnt cardio-pass i form av löpning. Tog det lugnt och hade inga problem att springa.

På kvällen när jag gick och lade mig så tog jag faktiskt lite magnesium, hade fått det tipset från Martina Johansson. Och under natten vaknade jag och upptäckte att jag var sjukt varm, typ som en kamin. Kändes nästan som om jag hade feber, så varm var jag. Tidigare när jag har fastat har jag frusit, så detta var en ny känsla.

Efter 36 timmar

Efter 36 timmar är jag fortfarande varm i kroppen, ingen hunger mer än att magen knorrar. Det sägs att det krävs 48 timmar av fasta eller mer för att köra igång en städningsprocess på cellnivå. Det är kanske därför jag känner mig så lätt i kroppen, jag städar bort gammalt skit!

Sista timmarna började hungern göra sig mer och mer påmind. Anders (mannen) kom hem och åt lunch. Ja, tack för den. Inte snällt men det var bara att bita ihop och tänka att det är bara några timmar kvar.

Nu är det klart, 48 timmar senare

De sista 3 timmarna var riktigt jobbiga, kände en grym hunger men jag drog till gymmet istället just för att tänka på annat. Valde att köra ett soft pass och det blir bålträning. Visst var det jobbigt men det gick helt okej att köra. Inte världens bästa pass men jag genomförde passet och gjorde alla övningar.

Precis innan jag åt mätte jag mitt blodsocker och min ketos via min nya utandnings mätare. Blodsockret 3,8 mmol/l och Ketos 0,08mg/l. 30 minuter senare var den upp på 0,09mg/l och slutade 1 timme efter middagen på 0,10mg/l.

Sammanfattning

Om jag ska sammanfatta det hela så gick det superbra. Jag är nöjd med fastan, jag orkade träna under tiden vilket är plus i kanten. Det som var jobbigt var just de sista 4-5 timmarna. Här behöver man helt klart sysselsättning så att man slipper vandra iväg med tankarna. Jag drog iväg och körde bålträning och efter träningen var min hunger som bort blåst. Jag hade nog kunnat köra vidare mot 72 timmar – dvs 3 dygns fasta men det tar jag nästa gång.

Ska du pröva fasta så läs på innan och förbered dig mentalt. Äter du mediciner eller är diabetiker så prata med din läkare först innan du kör igång. Själv är jag fullt frisk så för mig var det bara att pröva. Börjar du må illa eller något så bryt fastan. Själv började jag som sagt vad med 24 timmar för att sedan öka på det och känna av hur kroppen reagerade. Lycka till!

Mitt blodsocker efter 48 timmars fasta
Utandning Ketos

2 kommentarer

  • Anneli

    Hej! Spännande att läsa. Satt och pratade med dig lite i Säffle på en grillkväll. Har inte testat vattenfasta ännu men ska göra det i sommar. Får nog börja med 24 Tim. Härligt att du kunde träna!

    • Pernilla

      ? Trevligt att du tittade in, klart du ska testa. Det är smart att börja med 24 h, ta då middag och middag dygnet efter så får du natten gratis ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.