Uppdatering i mitt Keto projekt – vecka 4

Nu går jag in i vecka 4 i mitt Keto projekt och det känns bra. Tyvärr har jag rest rätt mycket i mitt jobb så jag har inte helhjärtat kunna äta Keto.

Visst det är rätt lätt att äta ute när man äter LCHF/Keto men jag har inte full kontroll vad allt innehåller. Jag bad om smör på ett ställe och fick margarin…. ja ja, bra tänkt men fel!

Bäst värden får jag helt enkelt hemma, då jag har full kontroll på vad jag stoppar i mig. Jag vet precis vad allt innehåller, något jag tycker är skönt. Jag mår bra rent kroppsligt, märker inte av några omställningsbesvär eller något sådant.

Fast det jag märker är att man lätt hamnar ur ketos när man som jag är iväg på diverse aktiviteter med jobbet. Lika lätt som det är att hamna över 1,5 mmol/l så det lika lätt att nästa dag trilla ner till 0,4 mmol/l . Men ju mer fett du äter desto lättare hamnar du tillbaka i ketos igen.

Mitt högsta värde förra veckan var när jag en morgon gick upp tidigt för att åka med tåget till Stockholm. Då var jag på ett värde 2,4 mmol/l – perfekt!

Vet inte om jag skrivit det men Keto är en lågkolhydratkost där kroppen producerar ketoner i levern och använder det som energikälla istället för att använda glykos och insulin som baskällor till energi. Precis som LCHF begränsar du intaget av kolhydrater, du sätter kroppen i ett metaboliskt tillstånd, ketos. I ketos producerar kroppen ketoner från nedbrytning av fett som sker i levern. Så istället för att använda energi från kolhydraterna så omvandlar kroppen energi från rent fett som finns på kroppen. Hängde du med?

Det jag har märkt under veckan, är att när man är i ketos så är man alldeles varm inombords, lite som klimakteriet som Emelie sa som liknelse 🙂 hahah typ!

Men jag fortsätter mitt projekt, själv tycker jag att det är intressant. Framför allt blir det väldigt tydligt vad jag äter, hur mycket jag äter eftersom jag noterar ner allt i min ”mat-dagbok”, hur jag mår, vilka värden jag har osv. Som nu i två dagar har mitt blodsocker legat högre, antagligen pga att jag har halsont.

Läs gärna mina andra inlägg om just mitt projekt Keto.

Hoppas du fortsätter att följa min resa och att du tycker precis som jag att det är lite intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.