Porterstek

Porterstek Crock-Pot

Porterstek är så himla gott men jag har aldrig gjort det. Så i söndags gjorde jag just en porterstek fast då i min crock-pot. Den blev så himla god, nästa lika god som när min svärfars sambo Sonja gör den. Det blev en perfekt söndagsmiddag för hela familjen och många matlådor till veckan. Brukar du göra stek på söndagar?

Nu i helgen gjorde jag Porterstek för första gången och då i min Crock-Pot. Och snacka om att det blev gott, magiskt gott. När jag hör ordet porterstek tänker jag på min svärfars sambo Sonja, som alltid gjorde porterstek när vi kom på besök. Då serverades det alltid potatis till med jag själv gjorde brysselkål till och det var minst lika gott.

Jag som inte är så van att äta både gluten och mycket socker upplevde att såsen blev väldigt söt pga att den innehåller svartvinbärssaft ca 2 dl. Så nästa gång ska jag minska och testa hur det blir med typ hälften. Porter ölen reagerade jag inte på som jag trodde, vilket var skönt. Annars reagerar jag starkt på just gluten eftersom jag inte äter gluten.

Du som gillar sås kan jag meddela att det blir mycket vätska i Crock-Poten som du kan göra sås på. Här hemma gnälls det alltid på att jag gör för lite sås, så denna gång blev det mängder 🙂

Porterstek

Porterstek Crock-Pot

Pernilla Lantz
Äntligen är det dags att göra en Porterstek i Crock-Poten. Den blir verkligen så himla god!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 5 timmar
Total tid 5 timmar 10 minuter
Måltid Middag
Kök Sverige
Portioner 6
Kalorier 1 kcal

Equipment

 • 1 Crock-Pot

Ingredienser
  

 • 1,5 kg Benfri Fransyska
 • 1 flaska Porter öl, 33cl
 • 2 dl Outspädd Svartvinbärs Saft
 • 1 dl Soja – Tamarisoja
 • 1,5 msk Timjan
 • 9 st Torkade Enbär
 • 9 st Svartpepparkorn
 • 4 msk Oxfond
 • 1 st Vitlöksklyfta, krossad
 • 1 st Gul lök, stor

Sås

 • 4-8 dl Sky som du tar sedan från Crock-Poten
 • 2-5 dl Grädde
 • 100 gram Philadelphia ost Philadelphia ost som du smälter ner för att tjocka såsen med ifall du äter LCHF, Keto eller lågkolhydratkost annars reder du med önskat tillbehör.

Instruktioner
 

 • Ta salt och peppar runt hela fransyskan innan du steker den i en stekpanna för att få en fin stekyta runt omkring köttet.
 • Grovhacka den gula löken och krossa vitlöken, lägg den tillsammans med köttet i stekpannan en stund för att löken ska mjukna lite.
 • Därefter lyfter du över allt till din Crock-Pot.
 • Tillsätt sedan alla andra ingredienser så som öl, saften, kryddorna. Rör runt och snurra runt köttet så att allt blandas.
 • I med en kött-termometer i mitten av köttet och sätt på locket. Nu väntar du tills innetemperaturen blir 70 grader.
 • Då stänger du av din Crock-Pot och låter köttet vila en stund innan du paketerar in den i folie.
 • Nu tar du skyn och gör önskad mängd sås. Låt den småputtra ett tag så att alla smakar får gotta till sig. Under tiden kokar du potatis eller gör ugnsrostade brysselkål i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter.
Keyword Crock-Pot
Porterstek
Bryn steken tillsammans löken och vitlöken innan du lyfter över den till Crock-Poten.
Porterstek
Dessa ingredienser valde jag, Porter öl, saft, fond och kryddorna.
Porterstek
Ner i Crock-Poten och i med termometern. Ses snart!
Porterstek
Titta så fin den blev!
Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.