En ätlig trädgård

En ätlig trädgård 2023

Inlägget innehåller annonslänkar för Impecta
Vem vill inte ha en ätlig trädgård? Jag älskar att gå ut i trädgården och plocka det jag vill ha. Äta lite blåbär, dra upp en morot eller plocka varma tomater i växthusväggen. Det är verkligen livskvalité. Så nu är det hög tid att börja planera vad jag ska odla under 2023. Har du några bra tips till mig?

Jag älskar verkligen att odla hemma i trädgården och jag vill ha en ätlig trädgård. Det ska vara enkelt att gå runt i trädgården och plocka det man vill ha. Det måste vara en bra blandning av bär, grönsaker och blommor. När vi flyttade in i vårt hus vintern 2008 bestod vår trädgård av barrväxter, granar, tallar, enbuskar och cypresser. Det fanns inga rabatter, blommor eller odlingsland. De som vi köpte huset av var pensionärer och hade helt enkelt inte det intresset.

Älskade bin

Under alla dessa år som vi har bott i vår hus har jag varje år gjort någon förändring. Tagit ner ett träd, anlagt en grusgång kring huset eller skapat en blomsterrabatt som både bin och fjärilar älskar. Även jag ska väl tilläggas 🙂 På baksidan av vårt hus har jag en stor lavendelrabatt. Det är helt ljuvligt att bara stå där på sommaren och njuta av doften och se alla fjärilar och bin som surrar runt. Helt magiskt!

Min tanke med min trädgård är att få in mer bin och fjärilar, naturens små hjälpredor. De hjälper mig att pollinera alla mina odlingar och bärbuskar så att jag får en stor och fin skörd. Även om min odlingar inte är så stora är det ändå vardagslyx att gå i trädgården. På våren sätta sig vid min sparris, bryta den sparris man behöver till middagen eller bara skörda lite spenat. Jag längtar redan till våren, dofterna, solen och värmen.

Mina odlingslådor

Nu till sommaren 2023 kommer jag precis som tidigare år odla mycket grönsaker i mina odlingslådor. Jag kommer att satsa på zucchini, spenat, morötter, salladslök och kålrabbi. Något som blir nytt för 2023 är aubergine som jag tänker testa att odla i mitt växthusvägg tillsammans med tomat och gurka. Jag har tidigare köpt fröer från Impecta och då fått fina och goda grönsaker.

Vill man ha unika fröer så behöver man vara ute i god tid så att de inte hinner ta slut. Därför sitter jag redan nu och planerar. Det är lite kul att odla annorlunda grönsaker, kan meddela att det blev en snackis här på gatan när jag började odla min egna sparris. Alla ville komma in och titta på hur de såg ut.

Något som jag tycker skulle vara kul att odla är brysselkål men frågan är hur svåra de är att odla. Här får jag läsa på lite mer känner jag. Det hade varit superkul att odla lite annorlunda grönsaker. Brysselkål är otroligt vackra med sina små buketter.

Vad har du för plan för odlingsåret 2023? Har du några tips till mig på grönsaker jag bara måste odla?

Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.