Vinterträning Monark

Nu har vinterträningen börjat på Monarken

Under 4 års tid har vi gjort vinterträningen hemma i garaget på en Monark. Galet tungt, jobbigt och det krävs pannben vill jag lova men det bästa är att man får resultat när sommaren kommer vilket är skönt. Det är allt från norska intervaller till olika tunga intervaller som ligger som grundpass.

Nu har vinterträningen kommit igång på riktigt här hemma i garaget. Varje vinter sitter jag och Anders hemma i garaget på våra träningscyklar (Monark) och kör olika pass för att bygga upp vår kondition och uthållighet. För min del har det även handlat om att flytta min mjölksyratröskel och få min kropp att få ner pulsen snabbare vid ansträngning. Jag ligger nämligen väldigt högt i puls vid ansträngning, vilket gör att jag bränner ur mig själv.

Den här typen av vinterträningen har vi gjort nu under 4 års tid och det var i somras som jag verkligen märkte av skillnaden. Nu orkar jag på ett helt annat sätt i uppförsbackarna men framför allt märker jag en skillnad med min puls. Min puls sticker inte alls lika fort som tidigare och jag återhämtar mig fortare. Riktigt skönt! och lite kul att jag nu är stark i uppförsbackarna som jag tidigare fick gå uppför.

Från oktober månad går vi in i vinterträningen och det innebär 1-2 pass per vecka hemma i garaget fram till mars månad. Vi kör allt från norska intervaller till olika grundpass som ger styrka och uthållighet. Norska intervallerna går rätt fort att köra igenom om man jämför med de olika grundpassen som vi kör. Själv tycker jag att grundpassen är jobbigast eftersom de alternerar mellan hög och låg kadens, vilket gör att det blir ett tuffare träningspass om man ska jämföra med norska intervaller.

Norska Intervaller

Norska intervaller, kallas så pga att metoden kommer från just Norge. Norska intervaller är ett upplägg där du kör 90-95% av maxpuls i 4 minuter följt av 3 minuters ”aktiv vila” som du sedan upprepar i 4 block/omgångar. Jag kan lova att det är jobbigt och det krävs pannben men otroligt effektivt. Är du tränad kan du göra dessa typ 3 gånger i veckan. Det som är svårt, är att inte köra för hårt och försöka hålla sig kring 90% av sin maxpuls. Men vart ligger min maxpuls?

Maxpuls

För att räkna ut din maxpuls kan man göra en generell uträkning och ta 226 – 46 (din ålder) = 180 maxpuls. Är du man, tar du 220 – din ålder istället. Jag gissar att min maxpuls ligger högre, eftersom jag oftast ligger kring 185 och högre när jag cyklar vanligt i skogen. Det hade varit intressant att göra ett maxpuls test för att se vilken maxpuls man har. Kanske får kontakta Aktivitus här i Göteborg och göra ett test ifall jag törs 😉

Grundpass

Grundpassen som vi gör är lite olika, allt från långa intervaller på 10 minuter, till korta intervaller på 2 minuter. Allt för att få upp styrkan, konditionen och flytta mjölksyratröskel. I början av vinterträningen kör vi mer långa intervaller och mot slutet blir det mer korta intervaller. Tyvärr kan jag inte länka till den sidan som vi laddade ner de grundpass vi använder, då hemsidan är bortplockad. Är du intresserad så skicka ett PM eller mail så kan jag ta kort på de och skicka över.

Jag måste erkänna att jag tycker ändå det är otroligt enkelt att gå ut i garaget och köra ett pass, oavsett om jag är ensam hemma eller har sällskap. Det är nästa så att jag vill bygga ut garaget så att jag även fick plats med ett gym. Det hade varit något eller hur! Eller göra om vårt gästrum till träningsrum, hmm tåls att fungera på.

Hur gör du under vintern? Dela gärna med dig till oss andra hur du tänker kring vinterträning.

Hör gärna av dig ifall du är nyfiken på de grundpass som vi kör på våra monarker. Jag kan maila över de till dig ifall du skickar ett meddelande till mig.

Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.