Rigortorpet tjejläger

MTB läger för tjejer vid Rigortorpet

Årets MTB läger för tjejer vid Rigortorpet är över för denna gång och snacka om energiboost för mig och vi ledare. Såå himla kul och jag ser verkligen fram emot 2025 års tjejläger!

Det var i fredags som jag rullade in på grusparkeringen vid Rigortorpet och IF Rigor tjejläger med plåtisen. Under helgen coachade jag tillsammans med 11 andra tjejer, alla deltagare/tjejer som hade bokat in sig på tjejlägret. Plåtisen var fyllt med massa trevliga giveaways så som vattenflaskor från Sportson och grymma rabattet på både cykelservice och dämparservice. Vi fick dricka från hÄppi som är läsk med probiotika. Odd Bike sponsrade med en rabattkod på deras tvättmedelsserie och Arken Hotell och Spa sponsrade med ett grymt erbjudande för tjejerna att gå på spa, gå 2 betala för 1.

Det var 43 taggade tjejer/kvinnor som anlände till Rigortorpet på lördagen. Gissar att några var smått nervösa och förväntansfulla. Jag minglade runt med en kopp kaffe i handen och nöjt av solen och småpratade med tjejerna. Många kände jag igen från förra året.

Jag och Eva-Lotta fick äran att ta hand om grupp 3, mellan+ gruppen. Vår första turen tillsammans med tjejer blev en skön tur runt Rigortorpet, övade på lite små saker för att känna av gruppen och se vart deras kunskap låg. Vädret var verkligen utmanande, strålande solsken och varmt. Luften stod nästan stilla, så det gällde att fylla på med vätska hela tiden.

Väl tillbaka på torpet var det dags för lunch, en supergod kyckling sallad med fetaost och oliver. Därefter var det 4 olika övningar av teknik. Jag hade hand om Lyfta framhjul, där vi gick igenom två tekniker. Trampa upp framhjulet eller använda dämparen. Förutom lyfta framhjul fick de över på kurvteknik, Mek teori och Mek praktik. Min Anders köra Mek teori för tjejerna, dvs vad behöver du tänka på innan turen, under turen och efter turen. Sen fick de öva på att fixa en punktering, knäcka en kedja och laga den. Väldigt uppskattat.

På eftermiddagen drog vi sedan iväg på en längre tur kring Rigortorpet och övade på allt, både lyfta framhjul på stigen men även dropp. Att våga hoppa lätt eller trycka ner framhjulet. Jag blev otroligt imponerad över alla tjejer, de peppade och stöttade varandra. Och alla blev lika glada när någon klarade en utmaning.

Innan vi rullade tillbaka till torpet så svängde vi förbi en sjö och badade. Otroligt uppskattat och precis vad vi behövde efter en hel dag i sadeln.

Under kvällen drog värsta regnovädret över Rigortorpet och hela parkeringen blev en enda stor sjö. Vi åt en underbar middag inne i stugan – varmrökt lax med gröna ärtor och potatis. Lisa hade fixat en quiz med 29 låtar som vi med största koncentration lyssnade på och försökte koppla ihop med en film eller serie. Svårt men jag kan meddela att mitt lag vann. hahaha

Redan klockan 08:00 på söndag var alla tjejer tillbaka på Rigortorpet. Gemensam frukost och sen dagen första tur i strålande solsken. Många av tjejerna kände av gårdagens cykling, vilket jag förstår. Alla är inte vana att cykla så här mycket. En kort tur och sen var vi tillbaka till torpet för ytterligare några teknikövningar, denna gång visade jag och Lisa hur man tar sig ner för ett dropp.

Grillad hamburgare och potatissallad blev det till lunch och helt plötsligt började mörka moln dra in och vi hörde hur åskan mullrade. Vi alla började nog samtidigt att kolla alla väder-appar med våra mobiler, när skulle regnet komma?! Vi bestämde oss för att ändå cykla iväg efter lunchen, för om alla tar med sig regnjacka kommer det väl inte att regna eller??

Sista turen blev milen på Rigortorpet, ett intervallpass kan jag säga men tar vi det i lugnt tempo är det rätt skönt. Fin natur och lagom flowigt på sina ställen. Vi stannade till ungefär halvvägs för att höra vad tjejerna tyckte om lägret och om oss som ledare.

Jag blev så himla glad av deras kommentarer, de uppskattade verkligen mitt och Eva-Lotta upplägg där vi varvade teknik och cykling. Att vi peppade och coachade hela tiden utmed stigen. Lyft blicken, attackposition, titta dit du ska och justerade deras positioner på cykeln. Det gjorde att de märkte skillnad, berättade dom. Att de fick köra på sitt sätt, vi gav feedback och så fick de testa igen och testa vårt sätt, vilket gjorde att de kände skillnaden väldigt tydligt. Kul!

Det blev ett långt inlägg om tjejlägret vid Rigortorpet så jag är glad och tacksam att du tog dig enda ner hit 🙏

Pernilla Lantz signatur

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.