SWE MTB Gravity Arvika

Mitt första Enduro race i Arvika

För några veckor sedan körde jag mitt första Enduro race i Arvika, genom Swe MTB Gravity. Det var med blandade känslor som jag ställde mig på startlinjen. Jag var både förväntansfull men också fruktansvärt nervös. Många tankar som snurrade igenom mitt huvud, kommer jag att klara av det här!

Som ni vet så älskar jag att cykla MTB i skogen. Jag gillar det även när det är stökig terräng och jag har verkligen utmanat mig själv genom att cykla mer och mer stök och utför. Redan i början på året började jag att planera in mer utmanande cykling just för att flytta mina mentala hinder. Min plan var nämligen att köra några enduro tävlingar och framförallt i Arvika.

Sagt och gjort så anmälde jag mig till SWE Cup i Arvika som gick helgen den 28-29 maj. Anders och Vincent var redan anmälda till tävlingen så vi skulle ändå dit 😉 Man måste börja någonstans tänkte jag och anmälde mig till Master Dam 35+.

Nu undrar du säkert vad detta är för tävling i Arvika. Det är en endurotävling som består av två delar, specialsträckor med tidtagning och transportsträckor mellan de olika specialsträckorna. Det är både teknisk cykling med uthållighetsträning. Specialsträckorna är själva tävlingsmomentet och i Arvika var det sex specialsträckor. Specialsträckorna går i huvudsak utför men i Arvika fanns det även små klättringar. Tiderna från alla specialsträckor läggs samman och den som har den snabbaste tiden totalt vinner.

Innan vi kom till Arvika har jag varit små nervös inför tävlingen. Många frågor som snurrar runt i mitt huvud, kommer jag att klara det mm. Eftersom jag är en glad amatör så kände jag ändå, att jag måste prova. Blir det för brant så kan jag väl gå nedför eller hur?!? Jag har ingen prestige, jag är så pass gammal att jag kan välja att gå nedför hindret.

Sagt och gjort så körde jag tävlingen i Arvika, blev otroligt stolt över mig själv, jag kom i mål. Jag gick nedför 6 hinder som jag tyckte var lite otäcka. Dagen innan tävligen gick, fick man öva på specialsträckorna men eftersom det var så pass långa transportsträckor körde vi enbart igenom de en gång. Vissa hinder hade jag behövt öva på mer men men 🙂

När väl startskottet gick för mig, så var det bara jag som startade i min klass, Master Dam 35+. Så redan där och då var pallplatsen säkrad ifall jag kom i mål. Eftersom jag visste att det kommer att bli långa jobbiga transportsträckor så gick jag ut lugnt. Det tog nämligen ca 50 minuter att trampa till första specialsträckan men klart värt besväret eftersom den var så himla rolig, trots att jag ramlade på slutet. Det var en hal och blöt rot som gjorde att mitt framhjul försvann…..

Jag måste säga att alla specialsträckor var riktigt roliga och utmanande. Jag vill tillbaka och cykla dessa sträckor flera gånger så att man hittar det bästa spårvalen. Tur att vår vän Mikael bor i Arvika, så att vi kan komma tillbaka och öva lite mer 🙂

Själva tävlingen arrangerades av Arvika Cykelklubb och de gjorde det riktigt bra måste jag säga. Det var bra tryck vid mål och start. De hade ett par killar som var speaker, som snackade under hela tävlingen och live sändningar via Facebook. Det fanns en depå område där olika handlare ställde ut sina produkter samt att det fanns en resturang som sålde hamburgare mm.

Ställplats

Vi hade bokat in oss på en ställplats precis vid mål och start i Arvika, vilket gjorde det väldigt enkelt för oss att ta oss till och från start. På tävlingsdagen hann vi även äta lite lunch efter de tre första specialsträckorna. Det gäller verkligen att fylla på med energi när man är ute så pass länge. Där efter körde vi de tre andra specialsträckorna.

Jag måste erkänna att jag fick blodad tand men känner spontant att jag behöver öva mer på att se spårval och brant utför. Jag behöver lita på mig själv, att jag kan och vågar. Därefter är det att öka takten, dvs få upp hastigheten att våga köra snabbare. Jag ger mig inte, detta blir nya mål för sommaren.

Här kommer bilder från vår helg i Arvika!

SWE MTB Gravity Arvika
Här tar vi oss bort mot första specialsträckan
SWE MTB Gravity Arvika
Här vilar jag på väg bort mot en utav specialsträckorna.
SWE MTB Gravity Arvika
Det var otroligt bra märkt vart man skulle ta vägen mellan de olika specialsträckorna.
SWE MTB Gravity Arvika
Här är jag helt slut efter första dagen, dvs träningsdagen.
SWE MTB Gravity Arvika
Jag är redo för race! Skydd och kläder från Alpinestars
SWE MTB Gravity Arvika
Redo för start!
SWE MTB Gravity Arvika
Fotograf: Jesper Anserius
SWE MTB Gravity Arvika
Fotograf: Anna Kristiansson
SWE MTB Gravity Arvika
Äntligen efter ca 5 timmar är vi i mål. Så himla nöjda är jag.
SWE MTB Gravity Arvika
Pallplats i Master Dam 35+ klassen, tyvärr var jag själv i den klassen 😉
Pernilla Lantz signatur

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.