Klimakteriet

Mina tankar kring klimakteriet

Det här med klimakteriet är väldigt intressant och spännande tycker jag. Just nu plöjer jag en massa böcker som Monika Björn har skrivit om klimakteriet, kunskap är makt tänker jag. Några justeringar har jag gjort sedan sist.

Förra veckan skrev jag ett av mina första inlägg om klimakteriet som jag själv känner, vilken symtom jag har och upplever. Jag har fått en sån himla fin respons från er följare, tack! Mina tankar kring klimakteriet kommer jag att fortsätta skriva om. Jag tror att vi tillsammans behöver lyfta det här med klimakteriet och öka förståelsen. Själv är jag precis i början av min klimakterieresa och jag har mild symtom, men gissar att ju längre in i min klimakterieresa jag kommer så kommer min symtom att ändras.

De kosttillskott som jag hittills har börjat äta är GABA, som jag skrev om sist. Här märker jag en väldigt stor skillnad i mitt mående. GABA är en signalsubstans och den viktigaste hämmande signalsubstansen i vårt nervsystem som bidrar med en lugnande effekt. Så fort jag började äta GABA märkte jag direkt att mina oros-känslor försvann. Jag hade under en längre tid märkt att jag gick och grubblade, oroade mig för saker som jag tidigare inte gjort. Jag kände mig helt enkelt väldigt låg i mitt mående, efter en vecka med GABA märkte jag stor skillnad, känslorna försvann. GABA tas med fördel på kvällen innan man går och lägger sig. Jag tar mina ca 30 min innan jag går och lägger mig, tillsammans med Glycin och magnesium.

Ett tips som jag fick från min vän/poddkollega Matilda var att komplettera mina kosttillskott även med Glycin eftersom GABA inte hjälpte till att få mig att somna lättare. Första natten med Glycin sov jag som om någon slagit mig med något hårt i huvudet. Under de andra nätterna har jag sovit riktigt bra måste jag få säga. Det tar inte alls lika långtid för mig att somna. Glycin är en aminosyra men fungerar som en signalsubstans i kroppen. Glycin har en nedvarvande och avkopplande effekt på nervsystemet. Jag tar två tabletter vid middagen och ytterligare två innan jag går och lägger mig. Just nu sover jag väldigt bra med både GABA och Glycin.

Vad gäller svettningar, eller vallningar så blir jag ännu inte så där varm att det rinner längs ryggraden. Det som händer att jag blir varm i kroppen. Lite som när man får feber, jag blir varm och några sekunder/minuter senare blir jag kall, fryser och huttrar. Jag gissar att det här är väldigt individuellt och hur långt in i klimakteriet man är. Det jag har gjort är att jag bytt mitt täcke till ett tunnare täcke när jag sover. Tidigare vaknade jag på nätterna av att jag var alldeles svettig och varm, nu sover jag hela natten igen, vilket är skönt.

Vad gäller min träning har jag igen börjat att periodisera min träning och lyfta riktigt tungt. De övningar som jag periodiserar är sittande rodd och benpress, där jag provocerar riktigt bra och lyfter tungt. Något som jag ska börja med denna vecka är meditation på kvällarna. Min plan är att göra det till en början 2 gånger i veckan men på sikt öka upp det med fler antal dagar för att se ifall det påverkar min inre stress som kroppen ändå verkar ha. Måndag och torsdag ska jag meditera, ingen idé att gå ut för hårt, det ska kännas rimligt eftersom det blir en ny rutin för mig. Jag har hittat en podd som funkar för mig, en yoga meditation där man även göra lite övningar medan man andas och är här och nu.

Jag har läst några böcker som Monika Björn har skrivit och ju mer kunskap jag har desto bättre förbered är jag. Kunskap är makt tänker jag eller hur?! Funderar även på att utbilda mig till klimakteriecoach. Bokrecension kommer så fort jag har läst ut böckerna.

Kram Pernilla


Häng med och få Nyhetsbrev från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.