Marinerade Vitlökar
Jag som odlar egen vitlök, älskar att göra något kul med den vitlöken som blir över och denna gång tänkte jag göra marinerade vitlökar. Så himla gott och olivoljan kan du ringla över din sallad.
Varje sensommar sätter jag ner ett gäng vitlöksklyftor så att de får växa till sig. Nästa sensommar skördar jag de och då är de ljuvligt goda. De har ännu mer smak än de som man köper i butiken tycker jag.
När man skördar behöver man göra ren de direkt annars torkar jorden och smutsen fast i skalet. Jag brukar ta med en stor skål att lägga de i och sen skrubbar jag med mina händer och naglar tills de är rena och fina.
Då är det dags att lägga den vitlöken man vi äta själv på tork. Oftast brukar jag lägga de i garaget men har ingen bra plats där just nu. Så det fick bli köket.
Om man marinerar vitlöken från affären behöver du lägga den i blött innan så att skalet mjuknar. Jag brukar lägga de då i en kastrull med kokande vatten och låta de dra i ca 1-2 minuter. Sköljer av med kallt vatten och låter de sedan svalna i en handduk. Därefter kan du skala alla vitlöksklyftor.
Marinerade Vitlökar
Pernilla LantzEquipment
- Glasburk
Ingredienser
- 3 st Vitlökar, stora
- 1 dl Olivolja
- 1 msk Vitvinsvinäger
- Svartpeppar, lite
- 1 tsk Basilika, torkad
- 1 tsk Oregano, torkad
Instruktioner
- Börja med att skala alla vitlöksklyftor.
- Lägg den i en kastrull och häll på vatten så att du täcker vitlöksklyftorna.
- Låt de koka i ca 1-2 minuter så att de mjuknar.
- Spola av i kallt vatten och låt torka i en handduk.
- Lägg dem i en glasburk med tättslutande lock.
- Fyll på med Olivolja, vitvinsvinäger och kryddorna.
- Vänd på burken så att allt blandas väl.
- Ställ nu i burken i kylskåpet och vänd på burken några gånger och dag 2 är de klara att äta.Olivoljan som vitlökarna ligger i går utmärkt att ringla över din sallad.
4 kommentarer
Anton
Gjorde precis som receptet och de smakar ingenting! All styrka är som bortblåst…
Pernilla
Nej va tråkigt att höra Anton.
Robert
För att ge en positiv kommentar:
Jag bytte ut vinägern mot ättika och det blev kanske lite väl syrligt och jag hade ingen basilika så jag tog oregano och timjan. Tänker göra en ny batch och köra äppelcidervinäger istället.
Det blev jättegott iaf!
Meeen antalet volym i vätska var alldeles för lite tyckte jag, då jag vill täcka dom helt!
Pernilla Lantz
Hej, Robert
Spännande, berätta gärna hur det blev med äppelcidervinäger.
Ha en fin kväll
//P