Lax i ugnen med Guldris (blomkålsris) och Romsås

Tänk att det kan vara så gott, enkelt att göra fisk eller rättare sagt lax. Vi äter lax väldigt ofta eftersom Vincent är rätt petig i maten men älskar lax så är valet rätt enkelt eller hur?

Han enbart ha lax i ugnen med kokt potatis och dillsås, då äter han som bara den. Vilket är jätteroligt att se. Ibland försöker jag vara lite “Wild and Cracy” genom att servera något annat typ romsås. Då blir det onda ögat, tur att jag oftast har lite dillsås förberedd.

Även så denna gången, dillsås till honom och romsås till oss andra 🙂

Guldris eller blomkålsris gör jag väldigt ofta eftersom det är så himla gott, enkelt och passar till det mesta. Guldris kommer från Fanny på Lesscarbs.se och hennes kokbok Matäventyret. Har du inte testat så tycker jag verkligen att du ska göra det. Man tar bara lite utav de grönsaker man har hemma och blandar tillsammans med blomkålsriset som du sedan färgar gult med hjälp av gurkmeja.

Gurkmeja

Visste du detta att gurkmeja är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnen som finns. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant.

När jag gör romsås så börjar jag med den, eftersom jag tycker att den ska stå och dra sig lite innan man äter den.

Romsås

Maträtt Tillbehör

Ingredienser

  • 1/2 burk creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 röd lök
  • 1 msk rom
  • salt , peppar, fryst dill

Instruktioner

  1. Finhacka rödlöken, häll i gräddfilen och creme fraiche i en skål.
  2. Blanda ner rödlöken, rom och salt,peppar.
  3. Rör runt
  4. Tillsätt dill
  5. Smaka av ifall du behöver krydda lite mer.

Lax i ugnen

Maträtt Middag
Portioner 4

Ingredienser

  • 4 st lax fileér
  • salt , peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader, lägg laxen i en ugnssäker form, salt och peppar på laxen.
  2. Grädda i ugnen i ca 18 minuter beroende på ugn (min är en varmluftsugn).

Igår när jag gjorde Guldriset så valde jag att koka lite broccoli och slängde ner det sedan, grovhackad rödpaprika, en påse spenat, salladslök.

Guldris

Maträtt Tillbehör
Portioner 4

Ingredienser

  • 1 st Blomkålshuvud
  • 2-3 msk Gurkmeja
  • 1/2 tsk Örtsalt

Välj sedan vad du önskar: spenat, salladslök, broccoli, aubergine, röd paprika, tomat osv

Instruktioner

  1. Börja med att riva blomkålen med ett rivjärn och lägg över i en stekpanna.

  2. Lägg i en stor klick smör, kokosfett för att steka blomkåls tillsammans med de grönsaker du har valt att lägga till.

  3. Själv har jag alltid i spenat, salladslök, tomat, fänkål och röd paprika

  4. Stek allt detta tills det mjuknar, har du grova grönsaker så tar det längre tid. Så skiva tunt eller små bitar. Jag brukar lägga på ett lock över en stund medan jag gör något annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.