Kvinnokroppen – Ska det vara så här?

Idag tänkte jag skriva om min kvinnokropp, den jag är export på och ingen annans. Det jag har märkt att vi är många som har problem med våra kroppar på ett eller annat sätt.

Det jag har lärt mig med åren är att kosten spelar stor roll och det vi utsätter våra kroppar för. För snart ett år sedan blev jag inbjuden till en facebookgrupp där man ventilerar och diskuterar om kropparspiral. En väldigt intressant grupp där alla har samma eller liknande problem/symtom gällande hormonell obalans.

Om jag ska börja min historia så startade den den dagen jag började äta p-piller som 15 åring. Dessa små piller åt jag fram till den dagen jag och min man Anders valde att starta en familj. Det tog nästan 2 år för oss att bli gravida.

Nu vet jag inte vad som gjorde att det tog 2 år för oss att bli gravida, men jag kan inte låta bli att tänka på p-pillren jag åt. Vad gjorde p-pillren med min kropp egentligen? för när man äter p-piller har man ingen ägglossning. Detta kan inte vara bra för kroppen, tänker jag idag!

Så fort Vincent blev född så fick man höra från mödravården att det bästa var att ”sätta” in en kopparspiral. Eftersom man inte visste bättre så fick det bli så.

Redan från första början kände jag att det var något fel med min kropp. Jag kunde inte säga vad det var men något var fel. Det tog nästan 3 år innan jag valde att plocka ut kopparspiralen, men valde då istället att p-ring. Kan säga att det inte var ett bättre val.

Blev övertalad igen att sätta in en kopparspiral…

Symtom

Nu undrar ni säkert vad det var som hände i min kropp som gjorde att jag kände att något var fel. Det var mycket som jag kände inte stämde överens med kroppen. PMS:ig, lättretlig, svamp infektioner avlöste varandra, otroliga smärtor vid ägglossning och mens, ömma bröst vid ägglossning – helt enkelt en pms häxa!

Hela min kropp sa egentligen emot, jag kände att något var fel men kunde inte säga riktigt vad det var.

Ska man vara en PMS häxa varje månad? Är det så här vi kvinnor ska vara eller känna oss? Nej, verkligen inte!

Sedan jag valde att plocka ut allt vad heter preventivmedel har jag märkt en markant skillnad på min kropp, mitt humör, jag har ett mer lugn i kroppen. De symtomen jag blev av med är PMS häxan, svamp infektionerna, den molande ryggvärken jag hade varje dag.

Till och med min man Anders kom en dag och berättade att han inte längre kunde märka att jag skulle ha mens/ägglossning. Det måste vara det bästa betyget sedan jag gjorde mitt val.

Givetvis anmälde jag mina symptomer till läkesmedelsverket.

Varför skriver jag om detta idag? jo jag känner och vet att vi är fler därute som känner precis som jag men kan inte sätta fingret på vad det är. Känner du också som jag att något är fel, du vill bolla med kvinnor som känner precis som du tycker jag att du ska ansöka att gå med i gruppen. Vi är många som känner precis som du!

Facebookgruppen heter,  Kopparöverskott / Kopparförgiftning, med eller utan kopparspiral

Hormonbibeln och Magstarkt är också två böcker som Martina Johansson skrivit som tar upp tarmfloran, hormoner och hur allt där hänger ihop. Superintressant! Du hittar Martina via hennes blogg där hon skriver om livsstilsoptimering, perfekt ord på vad det gäller.

Sjukt intressant tycker jag, ju mer jag läser om kost och hälsa så förstår jag hur allt hänger ihop, hur komplext vår kvinnokropp är. Inlägget blev väldigt långt men jag hoppas att du orkade läsa allt för det är viktigt och sjuktintressant eller hur?

 

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.