Köttbullar med brunsås
Tänk att just det enkla kan vara så gott, husmanskost – Köttbullar med brunsås och till det serverade jag smörstekt vitkål och lök. Såå himla gott. Jag och Anders mumsade nästa i oss allt, men jag hann göra ordning en matlåda åt mig 🙂
Tyvärr tyckte inte sonen om köttbullarna men skam den som ger sig, vi får göra detta lite oftare så kommer han snart att gilla det. Det finns massa olika köttbulle recept ute på nätet, men oftast när det gäller köttbullar behöver man inte något recept. Det är bara att krydda med det man känner sig för att krydda med. Som till jul kan man krydda med lite kanel eller kryddpeppar. Det är bara fantasin som stoppar!
Köttbullar med brunsås
Ingredienser
- 500 gram nötfärs
- 2 ägg
- salt peppar
- lökpulver cayennepeppar
- smör/kokosfett
Instruktioner
- Blanda samman nötfärs med äggen och kryddorna. Låt stå och vila en stund.
- Forma till lagom stora köttbullar.
- Ytstek sedan köttbullarna lätt och sänk sedan värmen och låt steka långsamt så att de blir klara igenom.
- Stek i rikligt med smör
Brunsås
4 dl grädde
2-3 msk kalvfond
2-3 msk färsk ost
salt, peppar
- Häll i allt i en kastrull
- Rör runt medan det kokar upp.
- Sänk sedan värmen och låt sjuda medan du gör köttbullarna.
- Ju längre den står desto godare blir den.
Smörstekt vitkål och lök
Strimla vitkålen och löken, smörstek den sedan i en stekpanna. Stek den tills den börjar mjukna. Smaksätt med lite salt och peppar.