Kokta Blåmusslor
19 januari 2017
I fredags fyllde Anders år och det firade vi med att äta kokta blåmusslor med aioli och sötpotatispommes. Eftersom jag aldrig kokat musslor tidigare var Linda och henne familj med och fixade middagen.
Tänk att det kan vara så himla skönt att bara sitta och titta på när någon annan flänger runt i ens kök. Ja precis så gjorde jag i fredags, satt med ett glas rött och bara tittade på när Linda fixade.
Jag var med och tittade, hjälpte till där hon behövde det. Fick lära mig hur man ”rensar” musslorna, knackar på de ifall de är öppna, lägga de åt sidan för att senare titta på de ifall de har stängt sig. Slängde bort alla trasiga musslor, klippte skägg.
Lite pill var det allt men sen doftade det ljuvligt när vi gjorde ”röran” de skulle koka i, vitlök, persilja osv. Mums!
Kokta blåmusslor
Måltid Middag
Portioner 4
Ingredienser
- 2 nät blåmusslor
- 6 st finhackad schalottenlök
- tomat
- 3 st finhackade vitlöksklyftor
- 1/2 liter torrt vitt vin
- 1 dl hackad persilja
- 50 gram smör
- salt
- 3 grovhackade tomater
- 3 dl Grädde
Instruktioner
- Borsta och ta bort skägget på musslorna.
- Skölj väl i mycket vatten och låt rinna av.
- Smält smöret i en stor kastrull, tillsätt finhackad schalottenlök, vitlök och låt småputtra några minuter. Rör runt under tiden.
- Häll i vinet och tillsätt kryddorna, peppra, tomaterna och låt koka upp i ca 2 minuter, lägg sedan ner musslorna och koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.
- Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll de varma i en uppvärmd skål.
- De som inte öppnar sig slänger du.
- Har du delat upp musslorna så kokar du omgång 2, dvs om du inte fick plats med alla i kastrullen.
- När du är klar häller du i grädden och låter koka upp, smaka av med salt.
- Lägg tillbaka musslorna i kastrullen och strö över med den hackade persiljan och rör runt.
- Fördela musslorna och spaden i soppskålar och servera genast.
Föregående
Nu drar jag till Stockholm för Formex
Nyare
En kommentar
Isabel Holm
Åååh vad gott det där såg ut!