Klimakteriet – del 3

Jag forsätter min resa genom klimakteriet och har idag hamnat på del 3. Jag upptäcker nya saker hela tiden ju mer kunskap jag får kring just klimakteriet. Idag tänkte jag berätta lite mer vad som hänt i min kropp som jag tidigare inte har berättat.

Vi måste resa tillbaka i tiden då jag gjorde min sista 5 dygns fasta nu i augusti 2020. Efter den 5 dygns fastan hände det något med min kropp. Visst jag gick ner några kilo i vikt, allt kändes bra. Det var nog startskottet för min resa mot klimakteriet. Ända sedan den 5 dygns fastan har min vikt tickat uppåt.

Viktökning

Från att ha vägt mellan 72-73 kg i flera år började min vikt gå uppåt. När jag en morgon ställde mig på vågen visad den 77,8 kg. Det var med stora ögon jag bara stirrade på siffran. Jösses, vad har hänt var min spontana reaktion!

Min kläder känns inte tajta, jag har fortfarande samma kläder. Det var här jag började reflektera mig själv varje morgon. Rent kroppsligt. Tänker tillbaka varje morgon, vad kände jag igår som jag inte känt tidigare.

Började söka information och mina tankar hamnade på övergångsåldern, klimakteriet. Jag pratade med min mamma som berättade att hon märkte av klimakteriet redan vid 45 års ålder och var väl igenom det innan 50 års ålder. Till sommaren blir jag 45 år så då är det egentligen inte så konstigt, jag borde känna av det.

Reflektion

Ju mer jag läser om klimakteriet, upptäcker jag att jag redan var där för ett år sedan. Jag märkte det inte då, men nu när jag reflekterar över mig själv så ser jag det tydligt. Min mens ändrade sig, från att ha varit väldigt riklig till nästan obefintlig. Tidigare hade jag mens i ca 5-7 dagar men nu 2-3 dagar. Under året har jag haft svettningar som jag tidigare trodde att det hade med min Ketogena kost att göra, är nog vallningar och efter en svettning eller vallning fryser jag. Ett tecken!

Mina vallningar kommer inte ofta men de finns där och kommer med jämna mellanrum. Min vikt har börjat gå upp, ytterligare ett tecken från kroppen att jag börjar närma mig övergångsåldern och klimakteriet är ett faktum.

Släpp vikten

Visst känns det jobbigt att helt plötsligt gått från 72-73 kg upp till 77,8 nästan 78 kg men det är inte hela världen. Jag har tränat och ätit ketogen kost nu en längre tid. Allt för att ha få min kropp i bra balans både kostmässigt och hormonellt. Det man läser är att man ska äta en bra kost och det anser jag att jag gör med den ketogena kosten.

Det alla skriver om när det gäller klimakteriet så är det bra med träning eller någon form av rörelse. Jag som tränar mycket och gör det fortfarande kan behöva en förändring i mitt upplägg och hur jag tränar. Monika Björn vars bok jag läste rekommenderar tung träning. Frågan är vad man menar med tung träning.

Det Monika Björn även rekommenderar är yoga eller någon form av återhämtning, lugn. Efter har pratat med min PT Emelie, så har vi bestämt att jag tränar redan tungt, dvs de pass jag kör i vårt garage. Det klassas som tung träning. Det jag behöver mer utav är stretch, här tänker jag börja jobba mer aktivt med just återhämtning, stretch. Andas och hitta ett inre lugn. Det kan vara den förändringen jag behöver, om inte annat värt att testa.

Klimakteriehäxa

Vikten släpper jag, så länge jag mår bra och har inga andra bekymmer. Vikten är just nu oviktig, inget att stressa över. Nu går jag vidare i min nya fas i livet, övergångsåldern. Det är väldigt spännande att känna och se vad som händer med kroppen. Jag hoppas att även du som läser tycker det verkar spännande och intressant. Klimakteriet är inget negativt att gå igenom som många säger. Klimakteriehäxa, som många säger – varför säger man så? Det skulle aldrig säga om en man, varför säger man det då till oss kvinnor? Okunskap säger jag. Män och kvinnor går igenom någon form av övergångsålder förr eller senare, vi alla ska den vägen vandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.