Klimakteriet – del 1

Något som börjar intressera mig nu är just klimakteriet. När hamnar man där, hur känns det och vad kan jag påverka för att min övergång ska bli så smidig för möjligt.

När jag frågade min mamma om just klimakteriet så kom hon inte ihåg riktigt när det startade men att det var nog efter 45 års ålder och innan 50 var det över. Hon hade inga speciella känningar mer än att hennes mens tillslut upphörde.

Det jag har hört, är att det är ärftligt det här med klimakteriet. Så med största sannolikhet kommer det att gå lika smidigt med mig. Eller jag hoppas det om inte annat.

Mens

Idag är jag 44 år, blir 45 i juni 2021 och då kanske jag får räkna med att min mens börjar bli oregelbunden. För om jag förstår allt rätt då är det ett första tecken på att man hamnar i förstadiet till klimakteriet.

Något som jag har märkt redan är att antal dagar jag har mens blir bara färre och färre. Tidigare blödde jag i en vecka, men nu är jag nere på 2-3 dagar som max. Har även märkt av att jag blir varm och sen kall. Tidigare har jag inte reflekterat det som klimakteriet utan mer att förbränning kommer igång, men jag kanske har fel…. kanske är vallningar jag har börjat få.

Skönt tycker jag men nu när jag har läst på lite mer förstår jag att klimakteriet är på gång. Jag är nog i förstadiet till klimakteriet! Coolt, en ny fas i mitt liv och givetvis tänker jag dela med mig till er alla om ni är intresserade.

Symptom

Om jag googlar på just symptom för klimakteriet får jag upp en himla massa sidor. De symptomer som de spaltar upp är vallningar – både varma och kalla, i samband med dessa vallningar får man även plötsliga svettningar. Nedstämdhet, svårighet att sova, urinvägsbesvär, torra slemhinnor och oregelbunden mens som tillslut upphör.

Vad händer i kroppen?

Vad är det då som händer i kroppen när man hamnar i klimakteriet? Det som händer är att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut. Vi har miljontals omogna ägg från födseln och som börjar mogna och lossa någon gång under tonåren/puberteten.

Och runt våra äggceller finns celler som kan bilda hormoner, till exempel östrogen. De som nu finns kvar när antalet har sjunkit bildar inte lika bra östrogen. Det gör att vår ägglossning blir oregelbunden och tillslut upphör den.

Vad kan jag påverka?

Ja, det är en bra fråga och det är just detta som intresserar mig just nu. Vad kan jag göra för att underlätta min övergång och vad behöver jag göra resten av livet för att må så bra kroppsligt.

Det blir ett senare inlägg, det blir så himla mycket text annars och då orkar ni nog inte läsa allt ;-).

Grymt spännande område som jag har tänkt grotta ner mig i, nästa vecka kommer nästa inlägg gällande Klimakteriet!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.