Kålrabbigratäng

I min trädgård växer det så att det knackar just nu och givetvis har jag odlat egen kålrabbi. 

Det är väldigt enkelt att odla egen kålrabbi, sköter sig själv men det gäller att skörda innan de blir för stora. De blir nämligen lite träiga tycker jag. Det är lite vardagslyx att gå ut i trädgården och bara skörda 🙂

Vad är då kålrabbi?

Kålrabbi kallades förr i ten för nordens citron. Den innehåller mycket c-vitamin, b-vitamin, kalcium, magnesium och massa grova kostfibrer. Den tillhör kålsläktet men är en blandning av kål och rova. Den smakar lite sött och påminner om en rova. Den är antigen ljusgrön eller lila. Man kan använda den rå, koka eller steka den. Perfekt tycker jag i gratänger eller grytor.

Har du inte provat den ännu tycker jag verkligen att du ska göra det.

Kålrabbigratäng

Portioner 4

Ingredienser

  • 2 st Kålrabbi - rätt stora
  • 1 st Gullök
  • 3 dl Grädde
  • 2 dl Riven ost
  • 1 klyfta Vitlök
  • Salt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader

  2. Skala och skiva kålrabbin tunt. Gärna i en mandolin.

  3. Skala och skiva löken tunt. Blanda samman med den skivade kålrabbin.

  4. Lägg över kålrabbin och löken i en ugnssäker form.

  5. Strö salt, peppar och pressa vitlöken. Häll sedan över grädden så att allt blandas. Avsluta med att toppa med den rivna osten.

  6. Grädda sedan i ugnen ca 25 - 30 minuter.

  7. Klart att servera till köttbit, kyckling eller kallskuret

Du kanske även gillar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.