Äntligen har jag hittat ett riktigt gott LCHF-alternativ till Janssons Frestelse!
Tidigare har jag testat med kålrabbi, men den här gången använde jag en kombination av kålrot och rotselleri – och wow, vilken skillnad! Smaken blev mildare, rundare och mycket godare.
Enligt receptet ska man egentligen skära rotsakerna i stavar, men jag tog en genväg och grovriv dem i matassistenten. Smidigt, snabbt och allt blandades i samma skål direkt. Inget krångel!
Anders gav tummen upp, medan Vincent var lite mer skeptisk och hoppade över – men hey, man kan inte vinna varje gång 😉
Mitt tips? Ge den här varianten en chans till julbordet. Du kommer inte sakna potatisen!
Skala rotfrukterna och riv de i önskad storlek. Jag använde min matassistent och rev på det grövsta.
Strimla även den gula löken och blanda samman med rotfrukterna.
Ta fram en ugnssäker form som du smörar lite och sedan lägger du i ett lager med rotfrukterna, varva med lite Ansjovis, rotfrukter och avsluta med att hälla över spat över allt.
Häll i grädden och strö över lite mandelmjöl. Salt och peppar.
Hyvla sedan med en osthyvel smör och lägg detta överst så att det får smälta ner.
Grädda i ugnen, ca 45 minuter.
Tips, går utmärkt att byta ut rotfrukterna mot palsernacka, rättika eller kålrabbi. Tänk bara på att förväll rättika och kålrabbi i lättsaltat vatten innan, ca 5-7 minuter.