Gluten- och mjölkfri Skinkpaj

Ibland har jag helt enkelt noll inspiration att skriva. Just nu prioriterar jag träningen mer än tiden här på bloggen – och det får faktiskt vara okej. Jag hamnade lite i en svacka med träningen ett tag, men sakta börjar jag hitta tillbaka igen.

Ni som följt mig ett tag vet ju att jag har haft problem med ryggen, framför allt i ländryggen. Läkarna tror att jag hade ett diskbråck som ung, och just nu är det en disk som håller på att sjunka ihop. Det är lite av en balansgång – tränar jag för lite får jag ont, tränar jag för mycket får jag också ont. Så nu handlar det om att hitta lagom, lyssna på kroppen och fortsätta med de övningar min kiropraktor Martin har gett mig. Och inte minst – att komma ihåg att stretcha!

Men idag tänkte jag inte skriva om ryggont, utan om något mycket roligare – nämligen pajen jag gjorde igår!

Jag utgick från mitt basrecept på grönsakspaj men gjorde en ny variant med rökt skinka. Hade ett stort paket i kylen som jag strimlade ner tillsammans med paprika, oliver, salladslök och skivad tomat. Det blev så himla gott!

Den här pajen tar bara 10–15 minuter att förbereda, sedan 25 minuter i ugnen – klart! Snabbt, enkelt och perfekt när man vill ha något gott utan att stå länge i köket.

Gluten- och Mjölkfri Grönsakspaj

Måltid Lunch, Middag, Tillbehör
Portioner 4

Ingredienser
  

  • Pajskal
  • 3,5 dl Mandelmjöl
  • 1 st Ägg
  • 1 dl Fiberex
  • 3 msk Kokosolja
  • 2 krm salt
  • Fyllning

Broccoli, paprika, rödlök, gröna oliver, tomat – det är bara fantasin som sätter stopp

  • Äggstanning
  • 3 st Ägg
  • 3 dl Kokosmjölk
  • Salt, peppar

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blanda samman pajskalet och låt stå och dra i ca 10 minuter.
  • Tryck sedan ut pajdegen i en pajform och låt stå några minuter.
  • Förgrädda pajformen i ca 5-10 minuter
  • Ta sedan ut formen och fyll den med de grönsaker du önskar. Glöm ej salt och peppar.
  • Vispa sedan samman äggstanningen och häll över alla grönsaker. Tänk på att inte toppfylla med äggstanning eftersom den reser sig vid gräddningen.
  • Grädda sedan i ugnen i ca 25 minuter.
    Fast detta beror lite på hur hög eller låg form du valt, skaka lite på formen så att du ser att äggstanningen har stelnat, annars kör du en stund till.
  • Servera till något kallskuret, fisk eller en god köttbit. 

Den här pajen har snabbt blivit en favorit här hemma – enkel att svänga ihop, men ändå så god att den känns lite lyxig. Perfekt till lunch, middag eller att ta med i matlådan.

Har du testat att göra min grönsakspaj eller kanske den här varianten med skinka? Skriv gärna en kommentar och berätta hur det blev – jag blir alltid så glad när ni delar era egna versioner!

5 kommentarer

  • Malin

    Hej! Jag googlade runt efter recept på matpaket utan gluten och mjölk för att hitta detta som såg smarrigt ut. Jag kan dock inte hitta var det går att få tag i fiberex idag (eller fibrex som tycks vara en vara som utgått)? Var kan man köpa det idag?
    Tack på förhand för hjälpen☺️

    • Pernilla Lantz

      Hej Malin, va kul att du har hittat till mig!
      Upptäckte nu när jag tittade på min Fibrex paket att den är gammal…. hahah och nu när jag googlade det så verkar det som det har utgått. Hittar det ingenstans. Ta istället pofiber för att binda ihop ”degen” men frågan är hur mycket… skulle testa med 0,5 dl och se och ev ta lite mer ifall det behövs.
      Ha en fin dag
      Kram P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.