Dubbelmarinerad Fläskfilé med ugnsrostade grönsaker och Tzatziki
På påskafton bjöd vi våra vänner på en påskmiddag, dubbelmarinerad fläskfilé med ugnsrostade grönsaker och Tzatziki. Såå himla gott blev det! Ett tips till sommarbuffén om inte annat.
Redan kvällen innan började jag med maten. Min plan var nämligen att göra för första gången en dubbelmarinerad fläskfilé. Har ätit det många gånger och det är så himla gott. Det var otroligt enkelt och det mesta sköte sig själv. Så fort du lagt köttet i marinad, ska den ligga och dra sig i kylskåper i minst 4 timmar, eller om du låter den ligga över natten.
Därefter ska du steka den runt om och sedan in i ugnen tills den kommer upp till 70 grader i innertemperatur. Låt den vila en stund innan du skivar upp den och häller marinad nummer 2 över allt. WOW, säger jag bara!
Passar perfekt till sommarbuffén, studenten eller någon annan fest med mycket folk. Du kan göra det några dagar innan festen och sedan skivar du upp den och ringlar marinad nr 2 över den. Du kommer göra succé!
Jag serverade ugnsrostade grönsaker till som aubergine, rödlök, brocoli, tomat, sötpotatis och paprika. Salt, timjan och olivolja på och in i ugnen på 200 grader. Sköter sig själv medan man kan umgås med gästerna.
Älskar att laga enkel mat tillsammans med gästerna, de sitter med ett glas vin vid köksön medan jag grejar i köket. Mysigt!
Jag fick tummen upp av alla gästerna och Ullie tog receptet, tappar hon bort det så vet hon vart hon ska hittat det 😉
Dubbelmarinerad Fläsfilé med ugnsrostade grönsaker
Ingredienser
- 900 gram Fläskfilé
Marinad 1
- 1,5 sk Vitlöksklyfta, krossad
- 3/4 dl Vatten
- 1,5 dl Vitt vin
- 3/4 dl Olivolja
- 3 st Kvistar Persilja
Marinad 2
- 3/4 dl Olivolja
- 3 msk Balsamvinäger
- 2 msk Tamarisoja
- 0,5 dl Honung
- 3/4 tsk Salt
- 1,5 st Vitlöksklyfta, hackad
- 1,5 dl Persilja, hackad
- 3/4 Citron, rivet skal
Grönsaker
- 1 st Brocoli, stor
- 1 st Aubergine, stor
- 2 st Röd paprika
- 1 st Gul paprika
- 1 st Röd lök
- 2 st Sötpotatis, stora
- 1 paket Körsbärstomater på kvist
- Olivolja
- Timjan
Instruktioner
- Putsa filen fri från hinnor och senor.
- Marinad 1: Blanda samman allt i dubbla påsar och lägg ner köttet. Låt stå minst 4 timmar eller över natten.
- Ta upp köttet och släng marinaden. Torka av köttet och bryn det runtom i smör och olja på medelvärme.
- Sätt på ugnen 150 grader.
- Sätt i en ugnstermometer i köttet och lägg ner i en ugnssäker form.
- Låt temperaturen komma upp till 70 grader, dvs innetemperaturen.
- När den är klar, tar du ut köttet och låter den vila i ca 10 minuter innan du skär upp köttet. Ska du äta köttet dagen efter lägger du den i kylen tills dess.
- Marinad 2:Ta ut köttet ur kylskåpet om du gjorde ordning den dagen innan.Blanda samman marinad 2.
- Skär filen i tunna skivor och lägg upp på ett uppläggningsfat.
- Skeda sedan lite marinad 2 över skivorna. Servera sedan resterade vid sidan om.
- Grönsakerna:Skölj och grovhacka grönsakerna och lägg på en ugnsplåt
- Häll över olivolja, salt och timjan och blanda väl med grönsakerna. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter
- Rör om efter ca 15 minuter och därefter lägger du Körsbärstomaterna på kvist överst ovanpå grönsakerna.
- Klart att servera!
Som tillbehör och sås serverade jag en Tzatziki, gjord på majonnäs och en klick turkisk yoghurt. Mums säger jag bara!