Blomkålslåda/gratäng med champinjoner och bacon

Här kommer ett väldigt enkelt och gott recept, nämligen Blomkålslåda eller gratäng. 

Ibland kallar jag det för kylskåpsrensning, dvs man tager lite vad man haver och slänger ner. Men basen är densamma, kokt blomkål och själva “redningen”.

Denna gång slängde jag ner bacon och champinjoner som jag smörstekt under tiden blomkålen kokade lite lätt. Ner med allt i en ugnssäker form och in i ugnen. Kanon enkelt!

Har man inte blomkål kan man lika gärna välja broccoli eller zucchini, kyckling istället för bacon, lök osv. Det är bara fantasin som sätter stopp 🙂

Blomkålsgratäng

Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 paket bacon
  • 1 ask champinjoner 250 gram
  • 1 stor gul lök - hackad
  • 200 g Philadelphia ost
  • salt , peppar
  • persilja
  • Lite riven ost att lägga ovanpå.

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader,
  2. Dela blomkålen i mindre buketter och koka lätt i lättsaltat vatten, ca 5-8 minuter,
  3. Under tiden blomkålen kokar steker du din hackad lök, bacon och skivad champinjoner i smör.
  4. Häll sedan ner i din röra - Philadelphia osten så att den blir mjuk och krämig. Smaka av med salt och peppar, häll även ner lite persilja.
  5. Blomkålen häller du över i en ugnssäker form och ta en gaffel och dela blomkålen till mindre bitar.
  6. Häll sedan din röra över blomkålen så att de täcker. Avsluta med lite riven ost.
  7. Grädda sedan i ugnen i ca 15-20 min

Du kanske även gillar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.