Jordärtskockssoppa

Det är såå lyxigt att gå ut i trädgården och dra upp jordärtskockor direkt ur jorden. Förra året när jag planterade ett gäng tänkte jag inte på HUR mycket det blir…. kan nästan sälja jordärtsskocka nu, så många har jag.

Jordärtsskocka är en flerårig ört och tillhör samma släkte som solrosen. Den är enormt nyttig, rik på fibrer och Kalium, C-vitamin och K-vitamin, mineraler. Innehåller ämnet Insulin som är bra tarmbakterier, och vad jag förstår så även bra för diabetiker då den inte påverkar ens blodsocker.

Förra veckan gjorde jag lite soppa just för att bli av med lite jordärtsskocka.  Det blev en väldigt slät och mild soppa i smaken, fick tummen upp av Anders. 🙂

Skriv ut

Jordärtskockssoppa

Portioner 4

Ingredienser

  • 500 gram jordärtsskocka
  • 4 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 gullök
  • salt, peppar
  • 1 msk grönsaksfond

Instruktioner

  1. Skala och riv jordärtsskocka

  2. Finhacka löken och smörstek den tills den mjuknar i en kastrull.

  3. Tillsätt den rivna jordärtsskocka

  4. Tillsätt vitt vin, grädde och grönsaksfonden. Låt koka upp och sänk sedan värmen till 1:an

  5. Smaka av med salt och peppar

  6. Låt små puttra i ca 20 minuter

  7. När soppan är klar mixar du den slät med en stavmixer.

 

Du kanske även gillar

3 kommentarer

Kommentera