Ytterligare en sats Kombucha!

Då är det dags att göra ytterligare en sats kombucha. Tänk att jag gör egen kombucha, det trodde jag inte för ett år sedan.

I somras när jag och min familj var i Falun på semester, svängde jag förbi min poddkollega Matilda för att få en startsats med Kombucha. Jag skulle nämligen prova att göra kombucha själv. Min uppfattning var att det var lite jobbigt men det var det verkligen inte. Hur lätt som helst om jag får säga nu.

Jag har min sats kombucha stående hela tiden på diskbänken med en kökshandduk över sig. Där står den och myser under tiden. Bland tittar jag till den, bara för att se att den gottar till sig. Varje månad den 11:e gör jag en ny kombucha sats. Denna gången tänkte jag göra den lite större för att få kombucha hela månaden.

Som det är nu räcker min kombucha ungefär 3 veckor sedan är den slut och jag måste vänta in den nya satsen. Vincent har nämligen börjat att dricka kombucha. Vilket är jättekul. Han tycker att den är god även om jag inte smak sätter den med något. Lite kul tycker jag!

Det tar ca 3 veckor att göra kombucha, under den tiden behöver du inget göra. Den står där på bänken och bearbetar te som jag tillsätter när jag gör en ny sats. För att mata kombucha ”bäbisen” eller scoobyn så tillsätter man socker. Scoobyn är egentligen en jäst- och bakteriekultur. Den ser lite ut som en manet, en slemmig manet 🙂

Själva kombuchan smakar inte socker i huvudtaget och det påverkar inte mitt blodsocker. Smaken är lite äppelcidervinäger. Kombuchan är fylld med nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler och hälsosamma bakterier och jäst. När man börjar dricka kombucha ska man börja lite lätt eftersom det kan få en väldigt effekt på magen och tarmarna.

Det sägt att kombucha har en avgiftande och renande effekt på kroppen samtidigt som den förbättrar matsmältningen. Det sägs att man blir vacker av kombucha, men det vet jag inte om det stämmer 😉

Är du nyfiken på att göra egen kombucha, se då till att köpa eller om du får en kombucha svamp och startvätska av någon så är det bara att börja brygga. Hur enkelt och gott som helst!

Så här står min Kombucha och gottar till sig
Nästan en liter Kombucha det en dubbelsats
Startvätskan och ”bäbisen” Svampen står och gottar till sig tills det är dags för ny sats.
Dags att brygga nytt te till min Kombucha
Te får stå och dra sig några timmar och svalna innan jag häller det över min svamp.
Här är svampen eller ”bäbisen” som badar i sin startvätska
3 dubbel sats med Kombucha, som nu ska dra sig i ca 3 veckor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.