Vad tar jag för kosttillskott?

För ett tag sedan fick jag frågan via mailen om vilka kosttillskott jag äter, så här kommer en redovisning 🙂

På kvällen tar jag 3 kapslar magnesium just för att mina muskler ska få återhämta sig, slippa krampen i mina vader. Jag känner en stor skillnad på min sömn, jag sover mycket lugnare och slipper mina uppvak som jag hade tidigare, nu sover jag en hel natt.

På morgonen tar jag 2 kapslar omega-3, 1 D-vitamin och 1 Selen. D-vitamin tar jag enbart mellan september fram till april då solen är alldeles för långt bort. Selen har jag precis börjat att ta efter att jag var på LCHF-Kryssningen efter att jag hört Mats Humle pratat. Han rekommenderade det nämligen.

Magnesium 

Är viktig för benstommen, skelettet och tänder. Magnesium behövs för hjärtat, musklernas och cellernas funktion. Bra även för leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen.  Magnesium är ett väldigt viktigt mineral i kroppen och magnesiumbrist är vanligt förekommande. Magnesium behövs för att tillverka må-bra hormonet seratonin. Du hittar magnesium i bönor, nötter, frön, kött, fisk och spenat.

Symtom vid brist

Symtom kan vara kramper, matsmältningproblem, ångest, depression, sömnproblem, trötthet, kramp i benen, stickningar, domningar, migrän, förstoppning mm.

Omega-3

Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett slags fett som heter omega-3. Men tyvärr kan inte kroppen bilda sådant fett, alltså måste du få i dig omega-3 genom den mat du äter. Omega-3 bildas i gröna växter och alger, i form av kortare fettsysror (ALA). Djur och fiskar som äter sådan mat tar upp omega-3 fettet och omvandlar det till omega-3 av högsta kvalitet (DHA och EPA), och om vi äter de så får vi i oss bra omega-3. Omega-6 bildas i frön och nötter. Spannmål (mjöl, bröd, pasta) kommer från frön. Äter vi sådan mat får vi i oss omega-6.

Man kan säga att omega-6 boostar inflammationer som du har i kroppen medan omega-3 hämmar inflammationerna.

Vi började äta omega-3 då när Vincent fick sin njursjukdom, allt för att minska inflammationen i hans kroppen. För att du ska få i dig omega-3 genom maten måste du äta kött/mejeriprodukter från gräsbetande kor, vild fångad fisk – fet fisk.

D-vitamin

Eftersom vi bor i norden så har vi lite ont om sol på vinterhalvåret, därför äter jag D-vitaminer mellan september och fram till april månad ungefär. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och det bildas genom huden när du vistas utomhus i solen. Vad jag läst mig till så räcker det med ca 15-30 minuter om dagen för att täcka dagsbehovet, men tyvärr kan vi inte lagra D-vitamin längre än några månader så därför bör man komplettera.

Symtom vid brist

Brist av D-vitamin kan vara trötthet, muskelvärk, depression, kan leda till förkylning, influensa. Det forskas på D-vitamin och kopplats till sjudomar som Alzheimers, Parkinsons sjukdom, MS, autism, schizofreni och depression, där vitaminbristen är överrepresenterad.

Selen

Selen är ett livsviktigt grundämne som måste tillföras via kosten eller genom tillskott. Våra jordar har försämrat pga intensiv odling, tungmetallnedfall och markförsurning. Selen finns i alla kroppens celler. Selen stärker hjärtat och andra musklers funktioner, verkar uppbyggande för levern, förebygger hjärtsjukdomar och stress, stärker immunförsvaret. Är även bra för naglar och hår. Du hittar selen i fisk, skaldjur, nötter, ägg och kött

Symtom vid brist

Selenbrist ger en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och för tidigt åldrande. En symtom för brist kan vara stela och ömma leder, eksem, åldersfläckar på huden, allergi, astma, trötthet eller depression.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.