Teknikträning för oss nybörjare på MTB

I onsdags var jag med på teknikträning på Rigortorpet i Anneberg tillsammans med sonen, Vincent.

Alltså hur bra var inte detta för mig! Superbra – vi fick lära oss ”step up” och ”dropp”.

För en annan som är helt ny på detta och absolut inte förstår dessa ord eller benämningar kan säga att vi lärde oss att ta oss upp och ner för olika hinder.

Step up

”Step up” innebär att du tar dig över ett hinder. Till exempel du ska ta dig över en rot eller en sten. Då flyttar du vikten bakåt och typ rycker upp framhjulet utan att lägga all vikt där, lyft även blicken. När man väl kom på hur man gjorde så var det inte så svårt. Det var mest psykologiskt om hindret var högt. Det gäller att testa och att våga göra det. Övning ger färdighet!

Dropp

”Dropp” innebär helt enkelt att man tar sig ned för ett hinder. En stentrappa eller du ska över en kant. Här gäller det också att lyfta blicken, fördela vikten bakåt och rulla eller ”hoppa” över kanten. Mycket psykologi här också men lite enklare än upp tycker jag.

Lyft blicken

Vi övade på detta gång efter gång och jag måste erkänna att jag vågade mer och mer. Innan vi avslutade träningen blev det en tur i skogen kring Rigortorpet, otroligt fina stigar att cykla på. Bor du i närheten så ta en tripp dit, antingen att vandra, springa eller cykla runt.

Träning

Det är träning där varje onsdag, men nästa vecka är jag i Växjö med jobbet så jag missar den träningen. Om du är nyfiken själv på att träna med MTB, men kanske inte törs så kan jag säga att vi var rätt många som var helt gröna. Du behöver inte vara rädd. Vi var alla olika åldrar, erfarenheter och kön. Förvånad över att det var så pass många kvinnor ändå.

Vi delar in oss i tre grupper, långsam, snabbare och snabbast 🙂 Jag var givetvis i långsam – eller mindre snabb 🙂

Vi tränade ca 1,5 timme och vi alla avslutade med fys – dvs lite utfall, armhävningar, benböj och planka. Efteråt var det fika för de som ville stanna. Fanns även dusch möjligheter där om man ville, Vincent tog lite fika innan vi åkte hem och duschade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.