Svampar

Svampinfektion efter svampinfektion

Nu vet jag inte om detta ämnet är tabubelagt men jag kastar mig ut i det okända. Jag blottar mig själv och de problem jag har haft. Jag gissar att jag inte är ensam. Det jag idag tänkte skriva om är nämligen kvinnohälsa och alla de svampinfektioner jag har haft. Det är väldigt enkelt att köpa en kräm på apoteket, men vad som är orsaken till att svampinfektionen vill ingen lösa mer än jag själv!

Hemskt ledsen ifall du blir alldeles förvånad över att jag blottar mig så här. Jag ställde en fråga till er vad ni önskade att jag skrev om och en gemensam nämnare var kvinnohälsa, klimakteriet. Mer om de bekymmer vi kan ha rent kroppsligt och det enklaste för mig är att skriva om mig själv. Men innan dessa måste jag tacka er alla som skickade pm till mig, ni är helt underbara. All kärlek till er, säger jag bara!

Nu kastar jag mig ut i det okända, kvinnohälsa here I come!

Som jag skrev i måndags så hade jag en period i mitt liv, efter att min son blev född, en massa svampinfektioner. När jag hade ägglossning fick jag svampinfektion, när mens kom fick jag svampinfektion. Ja, hela tiden kändes det som att jag hade svampinfektion. Jag blev helt galen, något är fel kände jag men kunde inte säga vad.

Kan kopparspiral vara en orsak?

Jag träffade min barnmorska, förklarade problematiken och hon visste inte varför jag fick återkommande svampinfektion. Efter att min son Vincent föddes, satte jag som så många andra in en kopparspiral, det är här jag tror att allt började. Jag tror nämligen det är kopparspiralen som gav mig återkommande svampinfektioner. Jag gissar att idag vet man bättre eller får ni kvinnor samma svar som jag fick?

Det jag fick höra var att det inte var något fel på kopparspiralen och att den i sig inte kan ge svampinfektioner…. hmm skitsnack säger jag! Min kropp kan inte ha fel, eftersom reaktionen var så pass stark anser jag.

Gör jag en sökning på det idag tar det inte mer än 37 sekunder att få fram en första studien som gjordes här i Göteborg, syftet med studien var inte koppling till kopparspiral utan användning av alla dessa krämer mot svampinfektionen. Men det står att det finns en ökad risk för svampinfektioner ifall man har kopparspiral.

Jag hade inte kopparspiral speciellt länge, eftersom jag kände att det var något fel med den. Hela jag, hela min kropp skrek – Ta ut den omgående! Jag plockade ut kopparspiralen vid två tillfällen men efter 5 år valde jag att inte ha något preventivmedel alls. Jag valde bort både p-piller, p-ring och allt annat som fanns, jag vill inte stoppa något mer i min kropp.

Något som jag reagerade starkt på var den reaktion som barnmorskan fick. Den var jag inte beredd på, hon nästan skällde på mig utifrån mitt val att inte ha något preventivmedel. Varför ska hon ha en åsikt utifrån mitt beslut? Vem bestämmer över min kropp om inte jag själv?! Hennes åsikt var väldigt tydlig, jag behöver ett preventivmedel eftersom jag inte planerade några mer barn. Det är tur att jag är hårdhudad, jag tackade henne för hennes åsikt och information. Berättade att man är två i ett förhållande och det finns faktiskt kondom om man vill skydda sig, punkt!

I och med att jag valde att ta ur kopparspiralen och valde att vara utan p-piller eller andra preventivmedel har jag inga som helst problem med svampinfektioner längre. Det är rätt coolt och intressant när man väl lyssnar på kroppen. Det är synd bara att jag inte valde att lyssna mycket tidigare på min kropp. Idag är min man Anders steriliserad sedan några år tillbaka. Det var ett val han gjorde efter alla mina problem, nu är det min tur att göra något ansåg han, efter alla år som jag har ätit p-piller eller brottats med kopparspiralen.

Lyssna på din kropp

Jag har valt att lyssna på min kropp. Ända sedan jag valde att lägga om min kost tycker jag att min kropp signalerar när något är fel, något som är på gång eller om jag ätit något dumt. Som när jag fick borrelia för 1 år sedan, då signalerade kroppen ca 1 vecka innan det bröt ut. Såå himla intressant. Läs gärna inlägget. Det gäller bara att lyssna, ta sig den tiden att lyssna och reflektera över vad som händer.

Efter att jag valde bort de preventivmedel som kopparspiral, p-piller med mera, tycker jag att kroppen signalerar väldigt mycket när saker och ting händer. Så fort jag har ägglossning känner jag det, det suger till i magen, mina flytningar blir trådiga och sega. Det blir nästan halt när man torkar sig vid toabesök. Innan mensen dyker upp så kommer det en molande värk och inom ett dygn kommer min mens.

Förr var mensen som en klocka, det var nästan på klockslaget som jag visste att mensen skulle komma. Idag är det en annan sak, jag är i klimakteriet. Det är bara att erkänna, så är fallet. Vissa månader har jag inte ägglossning, känner ingenting och mensen är nästan obefintlig. Andra månader har jag ägglossning och blöder som bara den fast bara i tre dagar. När jag var ung kunde jag blöda upp till en vecka.

Det är bara att inse, jag är i klimakteriet eller övergångsåldern. De första tecknen på att man kommit till klimakteriet är just att mensen blir oregelbunden. Men mer om det en annan gång, om inte annat är det ett nytt spännande kapitel i mitt liv.

Ha en fin dag!

Pernilla Lantz signatur

6 kommentarer

 • Dessi

  Vad sjukt att barnmorskan reagerade så ? Här använder vi inget preventivmedel alls och har inte gjort på 15 år. Vill inte mixtra med hormoner eller hormonförgifta andras dricksvatten genom att kissa ut östrogen pga p-piller. Det är bättre att lära sig sin egen menscykel och se när man har ägglossning och inte ? Men enligt vården ska man som kvinna inte lära sig nåt om sin egen kropp ?

  • Pernilla

   Ja men lite så är det ju. Jag är glad över mitt beslut eftersom jag idag kan min kropp och min menscykel även om jag har kommit till klimakteriet 😉
   Ha en fin dag
   /P

  • Pernilla

   Tack fina du, men visst är det så. Jag är så himla nöjd över mitt beslut att sluta ta preventivmedel, jag lyssnar på min kropp och kan min menscykel även om den börjar bli svajig iom klimateriet 😉
   Ha en fin dag
   /P

 • Nilla

  Vilken grinig barnmorska, tur att du kunde stå upp för dig, alla kan inte det. Jag hade också många svampinfektioner. Men jag kom på en kur som tog bort dem. Det låter kanske fruktansvärt, men det är naturligt och funkar. Jag skalar en vitlök, pickar i den och trär ett snöre i som en tampong. På kvällen innan jag ska sova sätter jag in den i slidan. Det kan svida om man haft klåda, då bränner det. Men om man står ut så hjälper faktiskt vitlöken, naturens pencelin som den också kallas. Ibland behövs fler än en natt.
  När jag fått sista barnet, så steriliserade jag mig också, så himla skönt att slippa tänka på att skydda sig. Är ju ute ur klimakteriet, som knappt märktes. Hoppas det blir samma för dig, jättebra att du är öppen med detta som är så vanligt.
  Kram kram ♥️

  • Pernilla

   Tack Nilla att du delar med dig utav dina tips. Jag har faktiskt inte hört detta med vitlök tidigare. Ja, jag tänker att det kanske är väldigt vanligt med vi kvinnor pratar nog inte det riktigt. Kanske är pinsamt eller så men jag har tänkt vara mer öppen med allt nu framöver och framförallt allt det här med klimakteriet som jag verkar vara upp i nu.
   Ha en fin kväll!
   /P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.