Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark

I fredags drog vi ner med plåtisen till Skåne för att vandra vid Söderåsens Nationalpark. Från första steget in i parken blev vi överväldigade av dess skönhet. Bokskogar som sträcker sig högt upp mot himlen, porlande bäckar som slingrar sig fram genom landskapet, och en atmosfär som genomsyras av ro och frid. Om du älskar naturen, då är detta stället för dig.

Vi hade med oss våra vänner Ki och Ullie. Vi hade bokat in oss på Skäralids Camping, som ligger precis intill entrén till nationalparken. Tips för dig som har en husbil, plåtis eller husvagn.

Söderåsens Nationalpark har en fascinerande geologisk historia. Det hela började med att kontinentalplattorna rörde sig kraftigt och skapade djupa sprickor. Istiden bidrog sedan till att forma landskapet ytterligare när vatten frös och sprängde stenblock. Resultatet är imponerande rasbranter och klippor som erbjuder en hisnande vy. Magiskt!

Vi inledde vår vandring genom Skäralidsdalen, en plats som känns tagen ur en saga. Medan vi promenerade längs den porlande bäcken och under de mäktiga bokträden, kände vi oss omfamnade av naturens skönhet. Vi passerade även Rallaté, en kvarleva från en 110 miljoner år gammal vulkan. Den lilla basaltkullen, som består av förstenad lava, är en påminnelse om jordens urkraft.

Vandringslederna i Söderåsens Nationalpark är väl markerade med färgkoder, vilket gör det enkelt att navigera. Vi valde att gå Hjortsprångsrundan på 7,7 km, och eftersom vi inte kunde få nog av det vackra landskapet, fortsatte vi på Härnäsrundan, en extra slinga på 4,9 km som ledde oss förbi Rallaté (lava).

Om du älskar att vandra, är Söderåsens Nationalpark ett måste!

Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.