Ska man äta mellanmål?

När man är ute på Facebook i de olika LCHF- eller Keto-grupper kommer just denna fråga upp rätt ofta. Ska man äta mellanmål?

Själv resonerar jag att man inte ska behöva det. Du ska äta dig mätt när du väl äter. Blir du hungrig efter 60-120 minuter så har du ätit för lite fett. Då behöver du tänka om kring just den måltiden du åt. Hur såg den ut, vad innehöll den osv.

Innan jag kom in i ketos så kunde jag gå och skåp äta. En ostskiva eller en skinkbit men nu när jag är i ketos känner jag ingen hunger i huvud taget. Jag äter mig mätt när jag väl äter frukost, lunch eller middag.

Äter du 80 E% fett, 15 E% protein och 5 E% kolhydrater kommer du inte att känna dig hungrig mellan målen. Det gör inte jag iallafall!

Om jag ska dela med mig vad jag åt i lördags, så såg det ut så här.

  • Frukost Ägglatte
  • Lunch 2 Stekta ägg med majjo
  • Middag Njurtapp med brysselkål, beasås

Med ägglatte menar jag då att jag mixar samman med hjälp av en stavmixer, 2 st råa ägg, 1 stor kopp kaffe och 4 msk kokosfett. Detta ser och smakar som en latte. Och det är något jag har druckit i så många år nu, att jag inte ens minns när jag började dricka det. Snabbt, enkelt och gott.

Se här ser energifördelningen ut av min ägglatte:
Utklippt från Kostbevakningen.se

Efter frukost drog jag och Anders iväg på stigcykling i Sandsjöbacka med två nya kompisar som också cyklar MTB på stig. Det blev en tur på 17 km, lite mer än 2 h var vi ute. Väl hemma åt jag 2 stekta ägg till lunch med majjo. Hade lite bråttom därav blev det lite enkelt. Hade bokat massagetid hos en vännina 🙂

Så här såg energifördelningen ut på 2 stekta ägg med majonnäs,
Utklippt från Kostbevakningen.se

Under dagen kände jag ingen som helst hunger förutom på kvällen innan middagen. Började gäspa och känna mig trött och det brukar vara ett tecken på att jag är låg i energi. Var tvungen att kolla mitt blodsocker och blodketoner, bara för att jag var nyfiken. Glömde nämligen att ta det på morgonen. Blodsockret låg på 3,8 mmol/L och blodketoner 5,6 mmol/L.

Full ketos igen

Min kroppsliga känsla just där och då, var ett lugn i kroppen men en härlig energi och väldigt varm i kroppen. Skönt att vara i full ketos igen.

Om vi ska fortsätta titta på min lördag och mitt sista mål för dagen, nämligen middagen som bestod av ca 100 gram njurtapp/slaktarstek vilket inte fanns i kostbevakningen så jag valde att skriva nötkött. Ca 100 gram brysselkål och ca 1 dl beasås.

Så här såg energifördelningen ut på min middag, njurtapp och brysselkål med beasås.
Utklippt från Kostbevakningen.se

Så totalt under dagen har jag ätit ca 2300 kcal (kalorier) och energifördelningen är Protein 10 E%, Fett 88 E% och 2 E% Kolhydrater om man lägger in allt tillsammans. Under min träning förbrände jag ca 1000 kcal så man kan säga att min lunch bara försvann ut i kroppen direkt utan att passera gå 🙂

Jag tycker det är enkelt att använda mig utav Kostbevakningen för att se fördelningen mellan protein, fett och kolhydrater.

Så tillbaka till frågan, behöver man äta mellanmål?

Nej, det tycker jag inte att man ska behöva, för äter du enl KETO och med rätt energifördelning så behövs det inte. Är du hungrig så har du antagligen ätit för lite fett. In då och gör en uppställning i Kostbevakningen för att se just din energifördelning.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.