Ryggbiff med smörslungade rödbetor
Oj varken brak middag jag gjorde i lördags, mums!
Så himla gott att jag inte ens hann ta kort på själva maten utan tog bara över vårt köksbord.
Hel ryggbiff
2 hela vitlökar
Olivolja
1 knippe rödbetor
150 gram kantareller
150 gram Shiitake svamp, jag tog champinjoner för min ICA hade inte denna svamp.
Smör
1 röd lök
150 gram smör (rumstempererat)
salt och peppar
Jag hade en hel bit ryggbiff ca 500 gram, den gjorde jag ordningen genom att stek den runt om i stekpannan med smör, bara stekyta. Salt och peppar givetvis runt om. Lägg över i en ugnsform.
Sedan in i ugnen på 125 grader på ugnen med en termometer i. Låt den stå i ugnen tills den kommer upp i 60 grader. Ta ut den och lägg in den i folie och låt den vila. Under tiden ryggbiffen är i ugnen kan du koka rödbetorna. När de är klara ska du skala de och dela dom i klyftor.
Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.
Under tiden ryggbiffen blir klar kan du dela vitlökarna, lägg i en ugnssäker form och ringla lite olivolja över vitlöken och sedan lite flingsalt. Jag tog ur alla klyftorna så att jag slipper göra detta sedan.
Rör runt oljan och saltet kring vitlöksklyftorna, sedan ställer du in även dessa i ugnen. Låt stå tills de blir gyllenbruna, tar ca 15 min.
Under tiden vitlöken är i ugnen smör steker du kantarellerna och svampen, till sist vänder du ner rödbetorna.
Servera svampen och rödbetorna i stekpannan. Häll vitlöken över svampen.
Hacka rödlöken och blanda den med det rumstempererade smöret och häll upp i en skål.
Skär upp köttet och servera
Så himla gott!
Jag gjorde så att jag la upp svamp och rödbetor på tallriken, bredvid la jag köttet och sedan la jag en stor klick rödlökssmör på både kött och svampen som sedan rann ner över allt. Mumma!!
Sedan fick jag även koka potatis till Vincent o göra brunsås. Fick även godkänt av Vincent, fast jag tror att han inte åt speciellt mycket kött.
Ett tips!
Förbered rödbetorna
Skär svampen innan
Samma gäller vitlöken
Köttet går att göra innan, kan vara kall.
Tänk på att ta fram smöret i tid.