Rostbiff med smörstekt broccoli och brunsås

I helgen var jag till vår lokala bonde, Gödebergs, de har nämligen en gårdsbutik där de säljer ekologiskt kött, ägg och diverse grönsaker, ostar. Helt underbart att bara välja och vraka. Det blev en bit Rostbiff, Oxfilé, Nötfärs, givetvis ägg och lite grönsaker.

Så i söndags blev det att göra lågtempererad rostbiff, med lågtempererad menas att du tillagar rostbiffen på 90 grader i ugnen och upp till en innetemperatur på 70 grader. Köttet blir otroligt gott och väldigt saftigt. Har du inte gjort det tidigare tycker jag verkligen att du ska prova. Oftast gör jag det på rostbiff, kalv eller oxfilé. Det enda du behöver är en termometer där du kan ställa in en innetemperatur så att den piper när det är klart.

Lågtemp Rostbiff – ca 6 personer

1,1 kg Rosbiff

salt, peppar

  • Sätt på ugnen på 90 grader
  • Klappa in en salt, peppar runt hela köttbiten
  • Sätt i en köttermometer, så att den sitter i mitten
  • Ställ in innetemperaturen till 70 grader
  • Tar ungefär 1,5 timme  tills den är klar
  • Packa in köttet i folie, låt det vila en stund innan du skivar upp köttet
Brunsås – till ca 6 personer

5 dl grädde

100 gram färskost

2-3 msk kalvfond

1 msk Tamarisoja

salt, peppar

  • Låt grädden koka upp med kalvfonden och sojan
  • Sänk sedan värmen till 1:an och klicka ner färskosten
  • Rör runt tills den smälter
  • Smaka av med salt och peppar
  • Låt nu stå på 1:an och dra sig minst 30 minuter, rör runt då och då

Denna gång serverade jag smörstekt broccoli med lite vitlök och champinjoner. Men jag har även gjort vitkålsgratäng, recept hittar du här eller en rotfruktsgratäng om du äter mer liberalt. Blir det sedan kött över kan du alltid göra en “pyttipanna” by LCHF, recepet har du här. Brunsås brukar inte bli över men ibland händer det.

rostbiff-3 rosbiff-1 rostbiff-4 brunsas rostbiff-2 rostbiff-med-broccoli

Du kanske även gillar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.