Rörlighet – hur stela är vi idag?

Hej,
Snacka om att man känner sig stel ibland. Jag har testat på att gå på ett pass vi har på gymmet som kallas Movement. Det handlar om att öka sin rörlighet, styrka och balans. Alla rörelser är långsamma, kontrollerade. Man sträcker ut baksida lår, höftböjaren och mycket mycket mer. Man är helt slut efter passet, speciellt när man har stått i brygga!

Första gången hade jag min kompis Linda med mig och vi skrattade en hel del eftersom vi var så stela och fick inte till övningarna riktigt. Men nu när jag gick på passet i fredags så gick det mycket bättre. Mina problem områden är höftböjaren och upptäckte även att insida lår var grymt spänd.

Idag är vi alla rätt stela eftersom vi inte använder kroppen till vad den är byggd för. Vi är inte byggda för att sitta still på en stol i 8h. Därav får vi alla problem med rygg och axlar. Under min resa med mina ryggproblem har jag upptäckt att mitt problemområde är i grunden höftböjaren och rumpan ”pirimus”. Så stretchar jag dessa muskler så håller jag ryggproblemen borta. Styrkan behövs oxå, de små musklerna som håller allt på plats får vi inte glömma.

Jag har skrivit ett tidigare inlägg om mina grundtränings tips för att stärka upp min core. Dvs att stärka upp alla små och fina muskler kring rygg och mage. Inlägget hittar du här hos Matkärlek.

Vad gör jag nu för att öka min rörlighet? jo jag sträcker ut framför allt höftböjaren och rumpan. Detta gör jag dagligen, en reklampaus är perfekt – 5-7 minuter! Övar att sitta på huk med platt fot i golvet. Kan du göra det? jag kan det inte ännu men snart är jag där. Jag tänker på hur jag använder min kropp, jag tränar den – dvs styrketränar mellan 3 – 4 gånger per vecka. Jag är ute och springer allt från 3 km – 16 km eller längre. Jag tänker på vad jag har på fötterna, så att jag kan använda hela foten, tårna. Men det är ett helt annat inlägg som jag får återkomma om.

Med ökad rörlighet menar jag nog att vi ska tänka oss för hur vi sitter, vad har vi för tajta kläder på oss, vad har vi för skor, använder vi kroppen till vad den är byggd för. Sitt på huk en stund varje dag. Passa på nu när det är fint väder, medan du rensar din rabatt. I början kommer det att göra ont, domna i fötter/ben men det går över tillslut.

 
Här sitter Vincent på huk – inga problem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.