Obalans mellan Omega-3 & Omega-6

I samarbete med Ketopodden och ArcticMed
För en tid sedan gjorde jag ett blodtest för att se obalansen mellan Omega-3 och Omega-6. Jag gjorde testet via ArcticMed. Riktigt spännande att se hur det verkligen såg ut med mina fettsyror.

Genom Ketopodden så intervjuade jag och Matilda, ArcticMed grundare Micke Marcko om fettsyror och om obalans mellan omega-3 och omega-6. Det var riktigt intressant avsnitt där jag satt och noterade mest hela tiden. Efter vår intervju bestämde jag mig för att göra ett test för att se min obalans.

Jag beställde ett fettsyrekit via Matilda, som hon hade liggande via sitt företag. Sagt och gjort fick jag hem testet och en morgon gjorde jag sticket i fingret, fyllde de två ringarna med mitt blod. Fyllde i de uppgifter som man skulle fylla i och därefter skickade jag iväg testet till Tyskland. Det skulle ta ungefär 10 dagar innan man skulle få sitt svar. Det var med spänning som jag klickade in mitt referensnummer via ArcticMed hemsida för att se mitt resultat.

Mitt resultat:

Mitt resultat var inte alls illa, det var en lite obalans mellan omega-3 och omega-6. Ett värde som var högt var Arakidonsyra som tyder på inflammation. Något som kan påverka detta värde är ifall man äter mycket ägg. Vilket jag har gjort. Tidigare drack jag varje morgon min ägglatte, som jag bytt ut nu mot fettkaffe.

När det gäller transfettsyror ligger jag högt även på Elaidinsyra. Micke undrar om jag äter mycket grädde, ost och smör. Hm jaa! Grädde i kaffet och smör lite då och då på maten eller innan maten. Ska testa att dra ner på grädden i mitt kaffe ifall det har en påverkan. Mättade fettsyror låg jag högt även på Myristinsyra, det gör man om man äter mycket kokosfett/olja.

Mina markörer:

Om man tittar på min Omega-6/-3 Ratio så ligger jag på 6,13. Vilket innebär att jag har 6 gånger så mycket omega-6 i kroppen än omega-3. Får man ner ration under 5 så är det bra, men helst vill man under 3. Tittar man på transfetter så ligger jag bra till, den är på 0,78 men för att komma ännu lägre så ska jag dra ner på grädde eller mjölkprodukterna. Cellmembranflexibilitet är den sista värdet där ligger jag på 3,9 vilket innebär att mina cellmenbran är lite ”stelare” och kanske inte når ut till alla mina hormoner osv. Här vill man ligga under 3.

Vad kommer jag att göra?

Nu kommer jag att dricka ArcticMed omega-3 olja i 3 månader för att sedan göra ett nytt test för att se ifall mina resultat blir bättre. Under denna tid kommer jag även att analysera mig själv, för att se ifall jag känner någon kroppslig förändring. Planen är även att min son Vincent ska äta omega-3. Han har nämligen dyslexi och jag har läst att omega-3 kan påverka koncentrationssvårigheter. Hoppas bara att han går med på att prova detta i 30 dagar.

Lyssna gärna på Ketopodden, avsnitt 38 där vi intervjuar Micke grundare av ArcticMed.

Om du själv vill dricka dessa oljor, får du genom Ketopodden 10% rabatt om du uppger Ketopodden!
Fettsyre kit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.