Ny Stekpanna – Kolstål

I samarbete med Bagaren & Kocken
Äntligen har jag fått köpt en ny stekpanna i kolstål. Wow säger jag bara, att jag inte gjort det tidigare. Vilken känsla att tillaga mat i!

Sedan tidigare har jag en gjutjärnsstekpanna och givetvis en teflon men har alltid velat byta ut just teflonstekpannan. Sagt och gjort tittade jag runt bland alla olika stekpannor. Hade ingen riktigt koll på vilken storlek jag skulle bestämma mer än att den skulle vara större än den jag hade idag.

Innan jag beställde en ny stekpanna läste jag på lite om vad kolstål är. Det är en blandning av teflon och gjutjärn i sättet. Bra släppfunktion som teflon, håller längre och steker lika bra som en i gjutjärn. Hållbarheten är lika bra som gjutjärn.

Ta hand om din kolstålpanna, den ska alltid svalna innan du diskar den med enbart hett vatten. Inget diskmedel alltså! Torka av den med papper när du gjort ren den, annars rostar den.

Ge pannan nytt liv: Täck botten med ca 5 mm grovsalt, ställ pannan på spisen på hög värme. Låt stå i ca 2 minuter och skaka om ibland. Saltet kommer att suga åt sig allt fastbränt fett. Släng saltet och låt pannan svalna innan du steker in den på nytt. (För att steka in: Täck botten med olja och kör på låg värme i en halvtimma. Häll av och torka med lite hushållspapper – klart!)

Nu har jag haft min över en månad och kan säga att jag är sjukt nöjd med den. Det är en fröjd att laga mat i den. Det blir en helt annan stekyta på maten. Blomkålsriset får en helt annan konsistens och smak. Kan inte förklara varför men det blir mycket godare mat i denna.

Jag valde en kolstål stekpanna från De Buyer, Lyonnaise som är 32 cm i diameter. Du hittar den här ifall du är intresserad. Nu har Bagaren och Kocken en massa erbjudanden på just Kolstål stekpannor så har du nosat på dessa tidigare tycker jag verkligen att du kan slå till. Klart värt det!

Här kommer lite bilder från det jag har tillagat!
Entrecote med kappa
Rostade pumpakärnor
Köttbullar
Vegetarisk ”pasta”sås
Bacon
Blomkålsris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.