Nimis

Nimis

Vilken prestation och vilket arbete Lars Vilks har gjort när han skapade Nimis, såå himla coolt säger jag bara. Du måste besöka platsen för att förstå vad jag menar.

Om du inte vet vad Nimis är för något så är det ett konstverk som Lars Vilks började skapa 1980 efter att han var nära att drunkna. Så Nimis är hämnd mot havet. Lars Vilks byggde skapelsen med hjälp av drivved och består av glest ihopspikade plankor och trädgrenar som bildar gångar, rum och torn. Nimis ligger i ett naturreservatet Kullaberg som ligger i nordvästra Skåne, Höganäs kommun.

Tänk på hur många ton spik han måste ha tagit dit. Vilket arbete och jag kan säga att det inte är lätt att ta sig dit den sista vägen.

Promenadskor

Det gäller att ha på sig bra promenadskor så att du kan ta dig dit den sista vägen. Den sista biten ska du nämligen ta dig nedför en backe som är fylld till brädden med stenar, stora träd och rötter. Sedan när du kommit ner och så blir nästa utmaning att hoppa runt på de stora stenarna eller när du ska klättra upp för allt igen.

Följ N = Nimis

Det finns inga skyltar som visar väger mer än att någon har skrivit in N på några träd som visar vägen. Du parkerar din bil på parkeringen längst upp. Vi gick längs vandringsstigen Kullens Fyr och det var ca 5 km vandring bort till Nimis.

Precis vid sidan om Nimis har du Lars Vilks andra bygge, Arx som är byggd av ca 150 ton sten och cement. Även detta är ett svartbygge av Lars. Alla stenar har ett sidnummer från boken Arx, en bok om det outsägliga och boken har 352 sidor.

Ett otroligt maffigt ställe måste jag säga och jag låter bilderna tala för sig själv!
Pernilla Lantz signatur

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.