Magiskt god rostbiff med ugnsrostade rotfrukter
Alltså wow vilken magiskt god rostbiff med ugnsrostade rotfrukter vi gjorde på nyår. Du måste bara prova, klart den godaste rostbiffen jag gjort.
På nyår så gjorde jag en helt magisk god rosbiff med ugnsrostade rotfrukter. Vi skulle nämligen fira nyår hemma hos oss i år tillsammans med familjen Cedergren och Eriksson/Yhr. Alla skulle göra en rätt att ta med sig. Vi skulle fixa varmrätten medan Eriksson/Yhr fixade förrätten och Cedergren efterrätten, givetvis skulle man även fixa dricka till sin rätt.
Och det blev otroligt gott och lycka meny måste jag säga. Vi alla tänkte på mina allergier och vi körde ett lågkolhydratkost tema. Tror nog alla mina vänner äter sin variant på lågkolhydratkost, vilket är skönt när vi är många som träffas.
Till förrätt åt vi en skagenröra i hjärtblad, toppat med forellrom och ostchips. Varmrätten blev den rostbiff som vi gjorde, helt magisk god rostbiff och till den serverade jag ugnsrostade rotfrukter och en gräddsås. Efterrätten blev en äggfri pavlova (maräng typ) gjord på kikärts-spa, grädde och färska bär. Riktigt gott!
Så idag tänkte jag bjuda er på vårt recept på den magiskt goda rostbiffen som vi gjorde. Otroligt enkelt och såå himla gott. Ni måste bara pröva den!
Rostbiff på lågtemperatur i ugnen
Pernilla LantzEquipment
- Termometer för kött
- Ugnssäker form
Ingredienser
- 2 Kg Rostbiff
- 2 msk Rosmarin
- 3 msk Oregano
- 2 st Vitlöksklyftor
- Flingsalt
- Svartpeppar
Ugnsrostade Rotfrukter
- 1 kg Morötter
- 4 st Svartrot
- 500 gram Palsternacka
- 250 gram Potatis (ifall man vill ha det med)
Instruktioner
- Börja med att plocka ut Rostbiffen ur kylskåpet och blanda samman kryddblandningen. Kryddblandningen ska du sedan klappa in köttet med och därefter låta den stå och dra sig i ca 2 h i rumstemperatur.
- Sätt på ugnen på 75 grader, ställ in Rostbiffen samt sätt in en termometer i mitten på rostbiffen. Den ska komma upp i 56 grader, därefter tar du ut den. Det tar ca 2, 5 h om jag inte minns helt fel.
- Under tiden Rostbiffen gottar till sig, tvättar du rotfrukterna och skalar svartroten. Du dela allt i ca 10 cm bitar och dela på hälften. Lägg allt i en skål med vatten så blir de inte bruna under tiden Rostbiffen blir klar.
- När Rostbiffen har kommit upp i temperatur, tar du ut den och låter den vila i folie tills rotfrukterna är klar.
- Öka temperaturen på ugnen till 225 grader.
- Häller av vattnet som rotfrukterna legat i. Lägger över på en ugnsplåt, ringlar över med rikligt med olivolja, flingsalt och timjan. Blandar runt allt och ställer in de i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är klara. Gör du väldigt mycket rotfrukter så kanske du behöver två plåtar och att röra runt efter halva tiden.
- Under tiden rotfrukterna blir klara gör du gräddsåsen. Se recept här nedanför.
- När rotfrukterna är klara skär du upp Rostbiffen i lagom tunna skivor, smaklig måltid!