Läsarfråga – varför mäter du ditt blodsocker?

Inlägget innehåller annonslänkar för Apoteket.

För ett tag sedan fick jag en läsarfråga som jag tänkte besvara med ett inlägg, frågan var varför jag mätte mitt blodsocker?
Jag tyckte det var en bra fråga, för ni är säkert fler som undrar. Som ni vet har jag inte diabetes men min kropp reagerar väldigt tydligt på socker/glukos.

Om jag ska blicka tillbaka i min släkt så finns det diabetes väldigt nära mig. Min morfar hade diabetes typ 2, min mamma har på äldre dagar fått diabetes samt mina mostrar.

Puberteten

När jag var yngre så hade jag väldigt lätt för att gå upp i vikt. Det räckte med att jag tittade i en godis skål eller åt någon typ av skräpmat så gick jag upp flera kilo i vikt. Som barn var jag väldigt smal men när jag väl hamnade i puberteten så hände något med mig. Jag gick väldigt lätt upp i vikt och när jag väl flyttade hemifrån så tickade vikten upp sakta med säkert.

Graviditet 

Efter att jag fött Vincent började jag intressera mig mer och mer om den kosten jag åt, hur påverkar den mig osv. Allt efter att jag hade upptäckt LCHF och börjat gå ner i vikt. Ju mer jag läste desto mer intresserad blev jag. Men det var inte förrän några veckor sedan jag tog steget och investerade i en blodsockermätare.

Anledningen till att jag köpte den blodsockermätare var att jag ville se hur min kropp reagerade på de olika födoämnena jag åt. Min vikt hade stått still väldigt länge kring 70-72 kg men de sista året hade min vikt sakta men säkert börjat öka igen, vilket jag inte gillade som ni förstår.

Prediabetes

En anledning är att jag inte springer lika mycket som tidigare eftersom jag skadade min höft efter ett marathon som jag sprang. Men jag tränar fortfarande mycket. Så nästa steg blev att äta och mäta som Martina Johansson sa till mig. Sagt och gjort beställde jag en blodsockermätare via Apoteket, teststickor och lancets för att sticka dig med.

Kan säga att jag fick en smärre chock första gångerna jag mätte. Mitt blodsocker vid fasta låg upp över 6-7 mmol/l vilket är förstadiet till diabetes. När jag åt rotfrukter så som exempel sötpotatis så stack mitt blodsocker upp över 12 mmol/l 1,5 h efter middagen. Som ni förstår blev jag förvånad, chockad men jag fick ändå en förklaring till varför min kropp gör som den gör.

Sanningen

Japp det var bara att inse, om jag fortsätter äta liberalt kommer jag i framtiden få diabetes. Oddset är emot mig helt enkelt. Med den arvsmassa så är sannolikheten väldigt stor att jag kommer att utveckla diabetes även om jag äter liberalt LCHF, eftersom min kropp reagerar så hårt på just socker/glukos och därför mäter jag nu mitt blodsocker.

Som ny kund hos Apoteket får du 20% rabatt vid köp över 300 sek. Gäller endast online och ej receptbelagda läkemedel. Uppge vid kassan: nykund20

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.