Långpass = Blånagel

Får du också blånagel när du springer långt/länge?

Kan nog säga att jag får blånagel när jag springer mer än 20 km.  Nu sist jag fick det så sprang jag och Klas 37 km i skogen och givetvis fick jag blånagel, eller rättare sagt jag hade det sedan tidigare. Men eftersom jag stötte stortån x-antal gånger på stenar och rötter så blev den extra öm. Vätskade, pulserade och jag hade riktigt ont i några dagar innan den började läka.

Uppkomst

Blånagel uppkommer genom en blödning under nageln. Vad som orsakar blödningen kan vara klämning, slag på tån eller tryck, ökad belastning på tåspetsen. Det blir en bristning på de små blodkärlen som försörjer nageln, det blir en blodsamling och nageln blir blå och dör.

Åtgärd

Det man kan göra när detta händer är att punktera nageln. Tänk då på infektionsrisken och använd en nål som upphettats och en form av desinfektionsmedel för rengöring av nageln innan punkteringen. Då släpper du på trycket som blir under nageln, då slipper du att ha ont. Gör man inte detta så får man ont i tån/nageln. Själv kan jag inte sova då, så fort jag vänder mig i sängen och stöter i nageln så vaknar jag. Inte kul!

Om nageln lossnat delvis så tejpar jag den med kirurgtejp och låter den lossna själv, en ny nagel kommer att växa ut. Som löpare så har man hela tiden några naglar som ser lite roliga ut men olika färger 🙂

Hur ser dina löparfötter ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.