Kökssoffa från 1873

Jag har massa frågor av er via Instagram, jag har nämligen bytt tyg på en kökssoffa. Den kommer från min pappas släktgård och är gjord 1873, den 27 maj i Prästhyttan. Så himla roligt att ha en sån gammal kökssoffa och som har gått genom släkten.

Min pappa kommer från Åsmundshyttan i Gästrikland och på gården finns två stora hus, ladugård och några uthus med massa gamla möbler och annat smått och gott. Nu kommer jag inte ihåg när jag var där och norpade lite gamla möbler hem till vårt hus. Jag har plockat två gamla pallar, kökssoffan, klaffbord, köksstolar och vävd korg som jag har filtar i.

Det är så snyggt när man blandar gamla möbler med modern inredning tycker jag. En snygg blandning helt enkelt!

Och äntligen fick jag bytt tyg. Tidigare har jag kollat upp vad det skulle tänkas kosta att få det gjort men det var rätt dyrt. Vilket jag förstår så här i efterhand. Vilket pill det var, svårt att göra helt själv eftersom man behöver mer än två händer.

Jag köpte ett möbeltyg från Myrins Textil nere i Kungsbacka, ett mörkgrått tyg som har någon typ av behandling på sig. Som gör det lättare om folk spiller, så kan man bara torka av utan att det går in i tyget.

Det som var jobbigast att göra var ryggdelen på kökssoffan eftersom den är välvd. Som tur var, var min man Anders hemma när jag byte tyget. Försökte att göra det själv första gången men fick det inte att funka. Man behöver helt enkelt fler händer än två. Tillsammans fick vi sträckt tyget och på så sätt fick vi löst problemet 🙂

Jag är supernöjd med resultatet och er respons via Instagram gjorde att jag blev ännu stoltare över vårt arbete med kökssoffan.

Här kommer lite bilder från vårt projekt!
Första lagret med hästhår och halm
Är man inte allergisk så blir man….
Andra lagret på sittdelen
Halm till tusen…
Skumplatst
Rygg monterad
Jönsson, Prästhyttan, den 27 maj 1873
Se så snyggt det blev!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.